2017. szeptember 24., vasárnap 09:17

Az Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 24., vasárnap (OS) - A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

        A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) 2017-ben 500 millió forint kiegészítő költségvetési támogatásban részesült a KONTAKT videotolmács szolgáltatás fenntartása érdekében. A szolgáltatás 2013-ban uniós projekt keretében indult, és a célként kitűzött 1000 fő felhasználói számot 50 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel. Az infokommunikációs akadálymentesítés a szolgáltatás keretében úgy valósul meg, hogy a tolmács (jelnyelvi vagy írótolmács) távolról közreműködik - a hallássérült ügyfél és a tolmács nem tartózkodik egy helyen -, ezáltal a tolmács időt nyer, hiszen megspórolja az utazásra és a várakozásra szánt időt.
     A kormány tavaly megemelte a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás finanszírozására fordított összeget is 420 millió forintra. A támogatás a siket, nagyothalló és siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférésének biztosítását szolgálja, ezáltal elősegítve önálló életvitelük és társadalmi esélyegyenlőségük előmozdítását.
     Idén Budapest ad otthont a WFD (Siketek Világszövetsége) 3. Nemzetközi Konferenciájának. A rendezvény mottója - "Társadalmi befogadás a jelnyelven át!" - azt üzeni, hogy a jelnyelv elfogadása és a társadalmi befogadás között szoros összefüggés van. Az EMMI összesen 60 millió forint költségvetési támogatással segíti a SINOSZT a konferencia megrendezésében.

     Kiadó: Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.