2017. szeptember 26., kedd 09:35

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 26., kedd (OS) - Magyarországon is igazak a kiállításon bemutatott pszichiátriai szörnyűségek. Túlgyógyszerezésből adódó károsodások, megalázó lekötözések, pszichiátriai kényszerbeszállítások – többek közt ilyenekről szól az a nemzetközi vándorkiállítás, amely nemrég nyílt meg Budapesten. Ám a látogatók beszámolói szerint az ilyesmi Magyarországon sem ritka, számosan jelzik a kiállítás szervezőinek: ők is átéltek ilyeneket itthon.

    Az egyik látogató a felírt pszichiátriai szerektől rosszul lett, elbutult, nem volt önmaga; nagy nehezen szokott le róluk. Másikuk azért látogatott el a kiállításra, hogy megpróbálja kideríteni az igazságot: hogyan halt meg testvére a pszichiátrián. Bár a tárlat nemzetközi kitekintést ad a pszichiátriákon történő jogsértésekre és károsodásokra, a bemutatott információk nem kevésbé igazak Magyarországon.
A kiállítás a pszichiátria kezdeteitől mutatja be annak történetét: az első kezeléseket, amelyek csupán a páciensek fizikai lehengerlésére voltak alkalmasak, bemutatja a ma már többnyire embertelennek tartott elektrosokk és viselkedésmódosító agyműtétek "kifejlesztésének" történetét, és széles körű áttekintést ad napjaink pszichiátriájának visszásságairól is, így például a rutinszerűen használt kényszerítésekről és bántalmazásokról, a szinte mindenütt jelen lévő pénzügyi csalásokról, de szó esik arról is, hogyan rombolta le számos világhírű művész karrierjét a túlságosan tolakodó pszichiátriai befolyás.
A közönség elé tárt információk kemények és megrázóak.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.