2017. június 3., szombat 15:40

JAVÍTÁS - OS - A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. június 3., szombat (OS) - JAVÍTÁS - Pedagógusnap 2017:  béremelést és szabadságot a pedagógusoknak -

Balog Zoltán propaganda-levelével ellentétben minden pedagógus tudja: súlyos válságban van a magyar oktatásügy és a pedagógusok messze nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami az oktatás talpraállításához szükséges lenne. A Párbeszéd további nettó 50 százalékos béremelést, tanítási szabadságot és hét évenként továbbképzésre használható szabad évet ajánl a pedagógusoknak.
Úgy tűnik az Oktatási Hivatal is részéve vált a kormány propagandagépezetének. A hivatal jutatta el ugyanis a pedagógusokhoz Balog Zoltán miniszter levelét, amelyben a pedagógusnap alkalmából arról akarja meggyőzni az érintetteket, hogy minden szép és jó a magyar oktatásügyben és akik szerint ez nem így van, azok csak "a politikai mezőben akarják hasznosítani" a feszültségeket.
A pedagógusok azonban pontosan tudják, hogy milyen súlyos válságban van a magyar oktatásügy és a pedagógusok messze nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami az oktatás talpraállításához szükséges lenne. Az elmúlt évek bérrendezései csak arra voltak elegendőek, hogy ez elmúlt egy évtizedben elszabotált emeléseket kompenzálják. A térség más országaihoz és piaci diplomás bérekhez képest még mindig rosszul állunk. A Párbeszéd álláspontja szerint további 50 százalékos nettó béremelésre van szükség, amivel a magyar tanári fizetések nagyjából elérnék a lengyel tanárok fizetését.

2017. június 3., szombat 15:40

JAVÍTÁS - OS - A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. június 3., szombat (OS) - JAVÍTÁS!- Pedagógusnap 2017:  béremelést és szabadságot a pedagógusoknak

A tanítás szabadság korlátozó intézkedéseket meg kell szüntetni: többek között vissza kell adni a tankönyvválasztás szabadságát, a szakszervezeti működés szabadságát, meg kell szüntetni a teljesen felesleges Nemzeti Pedagógus Kart és felül kell vizsgálni a pedagógusok minőségbiztosítási rendszerét. Ahhoz pedig hogy motivált, jól képzett, az aktuális kihívásokra reagáló pedagógusaink legyenek, az élethosszig tartó tanulás elvét alkalmazva meg kell valósítani a felsőoktatásból ismert sabbatical year rendszert, vagyis 7 évente egy szabad évet kell adni a pedagógusoknak, amit továbbképzésekre használhatnak. Csökkenteni kell továbbá az osztályok létszámát, hogy a tanárok, tanítók megfelelő figyelmet fordíthassanak a sajátos nevelési igényű gyerekekre. A Párbeszéd azt javasolja, hogy a túlzsúfolt osztályok helyett legfeljebb 25 fős osztályokban folyjon a tanítás.
A Párbeszéd szerint csak a pedagógusainkba vetett bizalom és egy megbecsülését visszanyert pedagógustársadalom képes megállítani azokat a borzalmas trendeket, ami a magyar oktatáspolitikát jellemezte az elmúlt években.

Karácsony Gergely
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

2017. október 13., péntek 15:28

JAVÍTÁS - OS - A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - A Mindenki számít! állatvédelmi programja - A Párbeszéd "Tenni kell!" kampánya keretében a Tetovált Állatmentőkkel közösen örökbefogadó napot szervezett, amelyen tájékoztatás, és a párt által kezdeményezett Ne Ölj! - Ne Lőj! kampányában megfogalmazott petíció aláírása mellett adománygyűjtést is tartott, hogy felhívja a figyelmet a helyes állattartás és az állatvédelem kiemelt fontosságára.

A Párbeszéd szerint az állatvédelem, az állatokkal való humánus bánásmód nem a gazdagok luxusa, hanem a felelős emberi létezés egyik XXI. századi alapkövetelménye. Az állatvédelmi jogsértések, állatkínzások számának csökkentésére a legbiztosabb mód a megelőzés. A társállatokkal való etikus bánásmódnak meg kell jelennie a közoktatási tananyagban, hogy mindenki számára magától értetődő legyen, milyen felelősséggel jár az állattartás, mi a teendő, ha valaki nem tud, vagy nem akar az állatáról tovább gondoskodni. Az eljáró hatóságok és a bírók megfelelő képzése és érzékenyítése is szükséges. Azokban az esetekben, amikor már megtörtént a sérelem, sokkal hatékonyabb ellenőrzésre és észlelésre, ügykezelésre illetve szankcionálásra van szükség. Az állattartási szabályok megszegésének enyhébb eseteiben a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell adni az érzékenyítő tréningnek, az állatok körében végzett közérdekű munkának és a tevékeny tudatformálás más lehetőségeinek,  a retorziót pedig minden esetben szigorúan és következetesen alkalmazni kell, súlyos esetekben börtönbüntetés is elképzelhető.