2017. október 13., péntek 15:28

JAVÍTÁS - OS - A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - A Mindenki számít! állatvédelmi programja - A Párbeszéd "Tenni kell!" kampánya keretében a Tetovált Állatmentőkkel közösen örökbefogadó napot szervezett, amelyen tájékoztatás, és a párt által kezdeményezett Ne Ölj! - Ne Lőj! kampányában megfogalmazott petíció aláírása mellett adománygyűjtést is tartott, hogy felhívja a figyelmet a helyes állattartás és az állatvédelem kiemelt fontosságára.

A Párbeszéd szerint az állatvédelem, az állatokkal való humánus bánásmód nem a gazdagok luxusa, hanem a felelős emberi létezés egyik XXI. századi alapkövetelménye. Az állatvédelmi jogsértések, állatkínzások számának csökkentésére a legbiztosabb mód a megelőzés. A társállatokkal való etikus bánásmódnak meg kell jelennie a közoktatási tananyagban, hogy mindenki számára magától értetődő legyen, milyen felelősséggel jár az állattartás, mi a teendő, ha valaki nem tud, vagy nem akar az állatáról tovább gondoskodni. Az eljáró hatóságok és a bírók megfelelő képzése és érzékenyítése is szükséges. Azokban az esetekben, amikor már megtörtént a sérelem, sokkal hatékonyabb ellenőrzésre és észlelésre, ügykezelésre illetve szankcionálásra van szükség. Az állattartási szabályok megszegésének enyhébb eseteiben a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell adni az érzékenyítő tréningnek, az állatok körében végzett közérdekű munkának és a tevékeny tudatformálás más lehetőségeinek,  a retorziót pedig minden esetben szigorúan és következetesen alkalmazni kell, súlyos esetekben börtönbüntetés is elképzelhető.

Kiadó: Párbeszéd