2017. október 13., péntek 17:13

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - A kormány vonja vissza a lex CEU-t!

Trócsányi László igazságügyi miniszter ma bejelentette, hogy a kormány módosítja az eddig foggal-körömmel védett lex CEU-t. Ez annak beismerése, hogy a felsőoktatási törvény módosítása a megadott határidőn belül teljesíthetetlen feltételeket szabott a CEU számára, vagyis a kormány célja az egyetem ellehetetlenítése volt. Az LMP az alkotmányellenes törvény azonnali visszavonását várja a kormánytól a határidők tologatása helyett.

Fél évvel a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása után döntött a kormány arról, hogy meghosszabbítja a feltételek teljesítésére szabott határidőket. Miközben eddig azt szajkózták, hogy a törvényt mindenkinek be kell tartania, a mostani lépéssel elismerik: a törvény betarthatatlan. A kormány még a törvény elfogadása előtti utolsó pillanatban is szigorította a határidőket.

Az LMP szerint az Orbán-kormány már sosem mossa le magáról, hogy a nemzeti érdeket semmibe véve, politikai okokból próbált ellehetetleníteni egy jól működő, sikeres egyetemet, ami már eddig is magyar fiatalok ezreit tartotta itthon. Az LMP a határidők tologatása helyett a törvény azonnali visszavonását követeli, a jól működő egyetemek vegzálása helyett pedig a magyar felsőoktatásból kivont források visszapótlását és a hazai egyetemi képzés színvonalának emelését.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke