2017. október 24., kedd 16:57

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2017. október 24., kedd (OS) - Az ilyen barátságra és összefogásra van szükség, hogy megtudjuk őrizni hitünket és gyermekeink jövőjét országainkban.

    A magyar és a bolgár nép barátságát második alkalommal ünnepeltük hivatalos keretek között. A barátságnapi megemlékezésre, számos programmal, október 18-21. közötti időben, Bulgáriában - Szófiában és Rila hegységben került sor. Az ünnepi rendezvények a két nép baráti viszonyát és együttműködését erősítették, megemlékezve a közös keresztényi hitünkről és gyökereinkről. A két ország hivatalos megemlékezésén túl, október 19-én, a Magyarországon élő bolgár közösség, a zalavári Cirill és Metód általános iskola, a halásztelki és a budapesti bolgár nyelviskola tanulói és tanárai zarándokoltak el Rilai Szent János Bulgária védőszentjének az ereklyéihez a Rilai kolostorba és részt vettek az ünnepi szent misén.
Október 20-án a szófiai Szent Szófia Bazilikában a Magyarországi Bolgár közösség által Bulgáriának ajándékozott emléktábla felavatására és a megszentelésére került sor. Történelmi esemény jelentőségét jelzi, hogy ugyan az a csodatevő Rilai Szent Jánost ábrázoló emléktábla díszíti tavaly óta az Esztergomi Bazilikát. Talán nincs is két olyan bazilika a világon, amiben megegyező két tábla hirdeti két nép közös gyökereit, hitét és barátságát. A Magyar-Bolgár barátság nap keretében október 20-21-én a Szófiái városi parkban került megrendezésre a Hungarikumok utcája első alkalommal. A fesztivál bemutatta és ízelítőt adott a hungarikumok gyűjteményéből.

     Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.