2017. november 2., csütörtök 03:35

JAVÍTÁS - OS - A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. november 2., csütörtök (OS) - A média és a stigmahatás.A mentális problémával élők politikailag korrekt megszólítása és megnevezése a minimális elvárás a médiában.Mi a szerepe a médiának a mentális problémákról alkotott téves elképzelések elterjesztésében?Hányszor halljuk naponta a tévében,a rádióban,a sajtóban az elmebeteg,a zavarodott stb.kifejezéseket inadekvát módon használva,ráadásul téves kontextusban.A szemléletváltás elsődleges célkitűzés kell,hogy legyen.Ebben szeretnénk segíteni.

A stigma testi jegy vagy fájdalom,amely olyan testtájakon jelenik meg,ami Jézus keresztrefeszítését idézi.A stigma szót a mindennapi beszédben használják negatív értelemben is,"bélyeg, megbélyegzettség" jelentéssel.Mi ez ellen,a társadalmilag destruktív tendencia ellen szeretnénk harcolni.Hogy azok az emberek, akik valami miatt eltérnek az átlag populációtól,megélhessék magukat másmilyennek is,mint megbélyegzettnek;vagy éppen "halottnak".De érvelhetünk irodalmi példával is;"vagy vedd példának a piciny fűszálat:miért nő a fű,hogyha majd leszárad?miért szárad le,hogyha újra nő?"(Babits Mihály:Esti kérdés).A pszichoszociális fogyatékossággal élőket is megilleti a stigmamentes esély,az alkotóképes élet reménye már gyermekkortól."A gyermekotthonokba iszonyú körülmények közül kerülnek be a gyerekek.Sokszor bántalmazás van mögöttük,ott pedig össze vannak zárva mindenféle idegenekkel.Nehezen csitítható indulataik vannak,robbannak,de ez nem jelenti azt,hogy pszichiátriai betegek."(dr. Gádoros Júlia, 2011.).

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF