2017. november 2., csütörtök 03:36

JAVÍTÁS - OS - A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye (4. rész)
    Budapest, 2017. november 2., csütörtök (OS) - A média és a stigmahatás.A mentális problémával élők politikailag korrekt megszólítása és megnevezése a minimális elvárás a médiában.Mi a szerepe a médiának a mentális problémákról alkotott téves elképzelések elterjesztésében?Hányszor halljuk naponta a tévében,a rádióban,a sajtóban az elmebeteg,a zavarodott stb.kifejezéseket inadekvát módon használva,ráadásul téves kontextusban.A szemléletváltás elsődleges célkitűzés kell,hogy legyen.Ebben szeretnénk segíteni.

    Mindezt megvilágítani az írástudók felelőssége.A mentális problémával élőket is megilleti a fair megnevezés!
Mi tehát a stigma hatás személyes jelentése? Mit él át konkrétan az az ember, aki "a léc alatt" van? Aki Magyarországon megtapasztalja a stigmát, az a kórházban inkább ül le háromszor vagy négyszer is az elé az ajtó elé, amelyiken az onkológia felirat áll, minthogy bármely olyan ajtó közelébe lépjen, amelyikre a pszichiátria szó van írva. Az az ember a munkahelyén inkább azt mondja, hogy náthás, mint, hogy pszichés problémája adódott. A megbélyegzést közvetlenül, vagy közvetetten megtapasztaló ember a mentális problémával küzdő vérszerinti és nem vérszerinti rokonait eltagadja, megtagadja, letagadja, vagy kitagadja (ezek kombinációja tetszőlegesen variálható, a folyamat stációinak a sorrendisége azonban adott).

     Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.