2017. november 7., kedd 07:24

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2017. november 7., kedd (OS) -

    A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a honlapján és a közösségi oldalán a mai naptól kezdve rövid életrajzokat tesz közzé, olyan személyekét, akik a kommunista erőszak áldozatai lettek. Tesszük ezt a száz évvel ezelőtti szentpétervári (akkori nevén petrográdi) események után, amikor is olyan politikai erő szerezte meg a hatalmat, amely a kommunizmus ideológiáját hirdette. A bolsevikok és követőik a diktatúra és az elnyomás útján, az őket kiszolgáló erőszakszervezetek könyörtelen módszereivel törekedtek arra, hogy programjukat megvalósítsák és elterjesszék a világon – akár emberéletek kioltása árán.
Célunk az, hogy naponta egy-egy emberi sorsot bemutatva emléket állítsunk mindazoknak,  akik a huszadik század egyik totalitárius ideológiájának áldozatává váltak.

Köszönetet mondunk az életrajzok összegyűjtésében nyújtott segítségért az alábbi társintézményeknek: "Buza László" Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért (Kolozsvár); Fórum Kisebbségkutató Intézet (Somorja); Nemzeti Megbékélés Kutatóközpont (Ljubljana); Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (Bukarest); Ukrán Állami Levéltár Biztonsági Szolgálati Irattára (Kijev); Nemzeti Emlékezet Intézete (Varsó); Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (Prága); Nemzeti Emlékezet Intézete (Pozsony); Népirtás Áldozatainak Múzeuma (Vilnius); Az NSZEP-diktatúra Feldolgozása Szövetségi Alapítvány (Berlin); Ludwig Boltzmann Intézet (Graz).

     Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.