2017. november 7., kedd 09:40

A Krajczáros Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 7., kedd (OS) - Elérkezett az ideje a közös emlékezetnek…

    A Krajczáros Alapítvány - https://www.facebook.com/groups/1826910277549148/ - önkéntesei
immáron 8. éve szerveznek Nemzetközi Gyertyagyújtási Akciót. Tavaly 16 országból 20 ezernél több főt érintően kaptak visszacsatolást a november 11-én esedékes kezdeményezésükhöz csatlakozóktól. A gyertyaláng és a pipacs szimbóluma régi keletű a világban, ám az idő múlásával – főleg Kelet-Európában - sokakban felmerül a kérdés, hogy miért éppen e napon és mit jelképez a pipacs?
A dátum az I. világháború harci cselekményeit lezáró fegyverszüneti megállapodás életbelépésének időpontja, amikor 1918-ban a négy esztendő óta milliók által várt napon véget ért a Nagy Háború.
1919-ben a Brit Nemzetközösség országaiban ezt a napot hivatalos ünneppé nyilvánították. Az Emlékezés Napján ma már nemcsak az első világháború halottai előtt róják le kegyeletüket a korona polgárai: mellettük a külföldi frontokon valaha harcolt minden veterán, békefenntartó és valamennyi hős előtt tiszteleg a nemzetközösség. Az emlékezés jeleként ilyenkor pipacsot viselnek a ruhájukon, amely hagyomány egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza.

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.