2017. november 7., kedd 09:40

A Krajczáros Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. november 7., kedd (OS) - Elérkezett az ideje a közös emlékezetnek…

    A napóleoni háborúkat lezáró waterlooi csata után feljegyezték, hogy napokkal az ütközet után vérvörös pipacstenger borította be a véráztatta harcmezőt. Ez a kép ihlette meg az első világháborúban tüdőgyulladásban elhunyt katonaorvost, John McCrae alezredest (1872–1915). Az I. Kanadai gyalogosezred tisztje az ypres-i ütközetben vesztette el barátját – és egyben korábbi tanítványát – Alexis Helmert. Az ő emlékére írta a lövészárokban McRae alezredes a világirodalom egyik legszebb háborús költeményének tartott A FLAMAND HARCMEZŐKÖN (In Flanders Fields) című verset. A vers Boulogne-től, ahol McRae meghalt, hosszú utat járt be, de szerencsére fennmaradt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1919 óta megünnepelt Emlékezés Napjának jelképe ez a bájos, mégis mély emlékeket idéző virág lett.
Hazánkban a Mindenszentek illetve halottak napján és a május utolsó vasárnapján esedékes Magyar Hősök Emléknapján váltak bevett szokássá a csatatéren elesett katonáinkra való emlékezetet fenntartó kegyeleti rendezvények.
A közhasznú szervezet minősítésű alapítvány fő tevékenységévé mára a háborús emlékhelyek gondozása, katonatemetők rekonstrukciója lett. Tevékenységük főként a Doberdó térségében, Visintiniben és a hajdani orosz front déli részén, Kelet-Szlovákiában ismert. Hitvallásuk szerint – hazai és határon túli partnereikkel együtt - a két nagy világégéstől eltelt 100 illetve közel 75 év távlatában elérkezett a KÖZÖS EMLÉKEZETNEK is az ideje.

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.