2017. november 8., szerda 13:57

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 8., szerda (OS) - A maronita pátriárka üdvözli a Kormány üldözött keresztényeket támogató politikáját

Libanonba látogatott Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkár. Látogatása során dr. Mihályi Géza nagykövet társaságában találkozott Őboldogsága Beshara Butrosz Rai maronita pátriárkával. A keresztény gyökerű országoknak Magyarországhoz hasonlóan felelősséget kellene vállalniuk a hasonló, kulturális alapokon nyugvó közösségek védelméért. A Maronita Egyház vezetője külön üdvözölte, hogy Magyarország Alaptörvénye egyértelműen utal a kereszténységre.
Látogatása során Azbej Tristan bemutatta a kormány tevékenységét és a Hungary Helps humanitárius program alapelveit: a válságrégiókban nyújtott “okos segítség" elvét, a közösségek közvetlen támogatásának formáit, valamint az őszinte párbeszédre való törekvést a keresztényüldözés tényével, súlyosságával és kezelésével kapcsolatban. Beszámolt a közeljövőben megvalósuló libanoni, iraki, szíriai, egyiptomi és nigériai támogatási programokról, a Magyarország Kormánya által a fenyegetett vagy hátrányos helyzetű keresztény közösségek fiataljainak kínált ösztöndíjprogramról és az október 11. és 13. között a témában Budapesten megrendezett nemzetközi konferenciáról. A konferencia kapcsán a bkerkei találkozó résztvevői egyetértésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy hazánk a helyben segítést helyezi előtérbe.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma