2015. április 10., péntek 09:02

Az Együtt - a Korszakváltók Pártjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. április 10., péntek (OS) - Nyílt levél Dr. Áder János Úr, a Magyar Köztársaság elnöke részére

Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!
Mint arról Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke budapesti látogatása során tartott sajtótájékoztatón értesülhettünk, Ön meghívást kapott a 2015. május 9-én Moszkvában a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségre.
A sajtókonferenciára 2015. február 17-én – csaknem két hónapja – került sor. A magyar és nemzetközi nyilvánosság azóta várja az Ön válaszát, hogy elfogadja-e a meghívást, részt vesz-e az ünnepségen?
Tisztelt Elnök Úr!
Megértjük, hogy döntését alaposan meg kívánja fontolni, és annak során több szempontot is figyelembe vesz. Ahhoz, hogy ezt a döntést körültekintően tudja meghozni, megfontolásra ajánljuk a következőket.
Moszkvában a nácizmus, a Szovjetunióra támadó országok fölött aratott győzelem megünneplésére kerül sor. Magyarország – a mai magyar kormány által érthetetlenül nagy becsben tartott Horthy Miklós vezetésével –, a náci Németországgal szövetkezve a támadók között volt, ezzel hozzájárult nemcsak a szovjet, de számos más nép rendkívüli világháborús szenvedéseihez, népek kiirtásához. A magyar államot ezért történelmi felelősség terheli, melyet eltagadni nem szabad, az áldozatok előtt pedig fejet kell hajtani.

2015. április 10., péntek 09:02

Az Együtt - a Korszakváltók Pártjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. április 10., péntek (OS) -

Emellett, Ön nem tekinthet el attól, hogy a Szovjetunió jogutódja, Oroszország a II. világháború utáni nemzetközi rendet, a nemzetközi jogot durván megsértve rátámadt egy szuverén országra, Ukrajna területére, és annak egy részét annektálta. Ukrajna maradék területe ellen, az 1990 utáni Európában példátlanul, számos, egyezményekben rögzített normát felrúgva, kétséges hátterű felforgató erőkkel, lényegében agressziót folytat.
A kialakult helyzet miatt Magyarország csaknem valamennyi szövetségese úgy döntött, hogy az említett ünnepségen nem elnöki, hanem annál alacsonyabb szinten képviselteti magát.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszabb ideje nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a Magyarországot is tagjai között tudó, számunkra létfontosságú NATO és az EU tagországok egységét megbontsa, mindeddig sikertelenül.
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és az általa vezetett kormány sajnálatos módon mind több jelét adja annak, hogy – hamis feltevés alapján – szövetségi rendszerünk alapját jelentő, a nemzetközi kapcsolatokban kulcsfontosságú értékek védelme helyett, és Magyarország valamilyen feltételezett érdekei alapján, reagáljon az orosz elnök szövetségi rendszerünk egységét megbontani szándékozó törekvéseire.
A magyar társdalom nagy többsége szemben áll az ukrajnai orosz törekvésekkel, a már nem is annyira homályos orosz támogatást élvező egyik magyar párt kivételével.

2015. április 10., péntek 09:02

Az Együtt - a Korszakváltók Pártjának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2015. április 10., péntek (OS) -

Elnök Úr!
A fentiekből az következik, hogy – alapos megfontolás és mérlegelés után – Ön csak egyetlen helyes döntést hozhat: elhárítja a moszkvai meghívást, és kezdeményezi, hogy az ünnepségen Magyarország – szövetségeseihez hasonlóan – alacsonyabb szinten képviseltesse magát.
Jelen levelünkkel arra is fel kívánjuk hívni az Ön figyelmét, hogy döntésének nyilvánosságra hozatala immár nem tűr további halasztást, mivel azt nemcsak a magyar polgárok, de hazánk külföldi szövetségesei is túlzott óvatoskodásnak, Magyarország államfőjének esetleges döntésképtelenségének interpretálhatnák. Az Együtt felelős, és a magyar nemzeti érdeket mindenek előtt szem előtt tartó, ellenzéki pártként mindenképpen szeretné elkerülni, hogy ilyen benyomások vetüljenek hazánk köztársasági elnökére.
Kérjük a fenti levelünkben foglaltak megfontolását!

Budapest, 2015. április 10.

Tisztelettel,
Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke,