2017. november 21., kedd 13:39

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 21., kedd (OS) - DK: Újabb érv Paks-2 ellen

    Radioaktív ruténium-106 izotópot észlelt több európai kutatóközpont a légkörben,ami az adatok elemzése szerint egy dél-oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményből szökött meg. A Roszatom sietve kiadott egy közleményt, miszerint az orosz légkörben csak Szentpétervár környékén találtak egy kevés ilyen izotópot.

Ez a közlemény hazugság volt: egy orosz kutatóintézet mérési adatai szerint először és legnagyobb koncentrációban két dél-oroszországi ponton észlelték a ruténium-106–ot, mindkettő 100 kilométernél közelebb van a Roszatom Majak nevű üzeméhez. Bizonyosnak látszik, hogy a radioaktív izotóp innen szabadult ki, becslések szerint a megengedettnél 3-10 ezerszeresen nagyobb mennyiségben.

A Demokratikus Koalíció az eset nyomán arra figyelmeztet, hogy a helyzet 30 éve, Csernobil óta nem változott. Az orosz atomtechnológia nem biztonságos, egy nukleáris balesetre pedig a Roszatom első reakciója nem a kockázat csökkentése, az esetleg veszélybe került emberéletek megóvása, hanem a felelősséget elhárítani próbáló hazudozás. A Fidesz pedig ezzel a Roszatommal kíván atomerőművet építtetni Magyarország kellős közepére, fejenként 300 ezer forinttal adósítva el minden magyar állampolgárt.

Magyarország, ébresztő!

Varju László
alelnök
DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.