2017. november 21., kedd 17:07

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. november 21., kedd (OS) -

    Az átalakuló világrendben még fontosabbá vált a Kelet felemelkedésével, Kína hosszú távú fejlesztési elképzelése a Selyemút újjáépítése, és ebben a nagy ívű projektben Magyarország kulcstérség szerepet tölt be. Megerősödött a közép-kelet európai országok együttműködése, különösen a V4 országok együttműködési szerepe, valamint a 16+1 nemzetközi szerepköre, amely egyértelműen Kína legfontosabb sikertörténete a régióban és Európában.

Kelet-Közép Európa szerepe felértékelődik ezáltal az Egy Övezet, Egy Út oldaláról is. Különösen fontos ezen belül Magyarország és Lengyelország szerepe. Amíg Lengyelország a térség legfontosabb logisztikai, infrastrukturális központjává válhat, addig Magyarország a térség fő tudásközpontjává, ahol a kulturális, kreatív gazdasági és új technológiai iparágak, innováció szerepe lesz jelentős. Kínából nézve pedig a közép-kelet európai térség hídfőtérség szerpet tölt be Európa és Ázsia között.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) Kutatóintézete, amelynek fókuszában Kelet-Ázsia kutatása áll, 64. tagként csatlakozott tagja a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet európai kutatóintézetekből álló "16+1 Think-Tank" hálózathoz, továbbá tudományos munkájának elismeréseként Euro-Sino Economic Research Awardban részesült az 2017 májusában.

     Kiadó: Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.