2017. november 21., kedd 20:13

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2017. november 21., kedd (OS) - A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett

    Bár a paksi bővítéssel is megbízott Roszatom mindent tagad, de vélhetően az orosz cég egy telephelyéről került a levegőbe az a radióaktív felhő, amire az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy használja ki remek kapcsolatait és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is.
Az osztrák hatóságok után már az orosz meteorológiai szolgálat is elismerte, hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radióaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. A környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszasztom azt állítja, hogy semmit nem tud a szennyezésről, de ez nehezen hihető.
Az LMP szerint az eset újfent bizonyítja, hogy hiába próbálja ezt letagadni a kormány, az atomenergia igenis nagyon veszélyes. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne falazzon az orosz félnek, ne vegyen részt az eset eltusolásában, hanem kérjen mielőbb részletes tájékoztatást a szennyezés forrásáról. Elvárjuk továbbá, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az orosz cég bármilyen a szennyezéssel kapcsolatos adatot vagy információt visszatartott, akkor azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

Ungár Péter
az LMP elnökségének tagja

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------
     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.