2017. november 22., szerda 19:22

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 22., szerda (OS) - Bírói függetlenség márpedig nem létezik! Az elmúlt napokban napvilágot látott, a bíróságot, bírákat politikai hovatartozás alapján minősítő kormányzati nyilatkozatok, és az ezeket cáfolni próbáló, a bírák függetlenségét hangsúlyozó ellenzéki megszólalások és a Magyar Bírói Egyesület közleménye kapcsán az ÉRTÜNK ÉRTETEK határozottan kijelenti, hogy ma Magyarországon nincs bírói függetlenség. Dr.Handó Tünde vezetése óta pedig a bírósági szervezet sem független a nyílt politikai befolyástól.

    A bírók a közvetlen felettesüktől való teljes egzisztenciális, előmeneteli és fegyelmi függőségben dolgoznak!Ebben a helyzetben önmagára nézve egy bíró azzal vállalja a legnagyobb kockázatot, ha – politikai vagy gazdasági befolyás alatt álló – közvetlen felettese burkoltan vagy nyíltan kifejezett elvárásával szemben hoz ítéletet. Még akkor is a bíró jár rosszul utána, ha ő valójában a jogszerű és bírói mérlegelése szerinti igazságos ítéletet hozta meg.  
Továbbá nem beszélhetünk bírói függetlenségről addig, ameddig a devizahitelesek ügyében is alkalmazott, a bírók egyéni mérlegelési jogát elvevő, tulajdonképpen jogalkotásnak minősülő jogfejlesztő jogegységi határozatok intézményét meg nem szüntetik! A jogalkotás kizárólag a mindenkori Országgyűlés, a kormány, és a helyi képviselőtestületek hatásköre kell, hogy legyen.A szakmai kollégiumok legfeljebb az utólagos, az egyes bírói gyakorlatokban eltérő jogértelmezés és jogalkalmazás miatti jogegységi határozatok meghozatalára legyenek jogosultak!

     Kiadó: ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.