2017. november 24., péntek 13:06

A HIT Gyülekezete közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - A Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján tartott előadást Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes előadására a Szent Pál Akadémia Államelmélet című tantárgyának keretében került sor.

"Az állam és az egyház szétválasztása helyes, hiszen az állam nyilvánvalóan nem illetékes teológiai, szakrális kérdésekben. De az államnak és az egyháznak az elválasztásából nem következhet az egyház és a társadalom elválasztása, hiszen egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai a hazánknak" – mondta a miniszterelnök-helyettes a Szent Pál Akadémián tartott előadásában. Itt Semjén "rögeszmés követelésnek" nevezte, hogy az egyház tartson egyenlő távolságot a különböző politikai felfogásoktól. Ennek a követelésnek a megfogalmazói szerinte arra kényszerítenék az egyházat, hogy neki kelljen mozogni a pártokhoz képest, holott – tette hozzá – ez "pont fordítva van: az egyház a maga hitletéteménye, teológiai tanítása alapján sziklaszilárdan áll, és a különböző politikai pártok ehhez képest szabadon közeledhetnek, vagy távolodhatnak".
Ami az állam világnézeti semlegességével kapcsolatos követelést illeti, erről a miniszterelnök-helyettes elmondta: ma azt látjuk Nyugat Európában, például Franciaországban, hogy az állam nem semleges a világnézetek versenyében, hanem egy szekularista, kifejezetten keresztényellenes világnézetet propagál államhatalmi eszközökkel. "Franciaországban a szekularizmus egyfajta állami ideológia" – tette hozzá Semjén Zsolt.

Kiadó: HIT Gyülekezete