2017. november 24., péntek 15:09

Az Emmi - Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - A humánerőforrás fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben V4 szakértői találkozó és konferencia a magyar elnökség szervezésében

    A nemzetközi tendenciáknak megfelelően a magyar egészségügyi ellátórendszert is sújtó problémák kezelésére számos ország reagált az Advanced Practice Nurse (APN) – azaz az egyetemi végzettséggel rendelkező (MSc) kiterjesztett hatáskörű okleveles ápoló szerepkör – bevezetésével. Nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy a képzés bevezetése növelte az ápolói szakmát választók, és csökkentette a pályaelhagyók számát, az ápolói migrációt. A kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazása csökkentette az egészségügyi ellátás költségeit és a várakozási időt, továbbá növelte a betegek elégedettségét. Emellett az egészségügyi alapellátásban a betegellátás színvonalának emelkedését is tapasztalják (pl. krónikus betegek ellátása és utánkövetése), különösen a hypertoniában és diabetesben szenvedő páciensek gondozása során. Az OECD Health at Glance jelentés (2016) is alátámasztja a háziorvos-hiány kezelésében az egyetemi végzettséggel rendelkező kiterjesztett hatáskörű (MSc) okleveles ápolói szerepkör jelentőségét.

A konferencia célja a problémák beazonosítása és a jó gyakorlatok megosztása, továbbá a lehetséges nemzetközi együttműködés kereteinek kialakítása.

2017. november 24.

     Kiadó: Emmi - Egészségügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.