2017. november 25., szombat 13:52

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. november 25., szombat (OS) - A Hiteles Mozgalom szerint elfogadhatatlan a Kúria elnökének Parlamenti beszámolója!

A Parlament Igazságügyi bizottsága meghallgatta és értékelte a Kúria elnökének, Darák Péternek a beszámolóját. A bizottság szerint "egységes és magas színvonalú az ítélkezési gyakorlat", valamint a "főtanácsadói rendszer kiépítését hatékonyan képes segíteni a bírók érdemi munkáját".
"A bizottság üdvözli a devizakölcsön-szerződésekkel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési problémák feltárása érdekében végzett kiemelkedő munkát."

Több bíró, már kilenc devizahiteles ügyben fordult az Európai Unió bíróságához – ez is jelzi, hogy alapvető problémák tisztázatlanok még mindig. A Hiteles Mozgalom álláspontja szerint a Kúria valótlan megállapításai (jogegységi határozatok) hátrányosak minden devizahitelesnek, a kúria főtanácsnoka által kidolgozott javaslatok pedig arra adnak tanácsot a bíróknak, hogy a devizahitelesek miként veszítsék el a bankok, a végrehajtások ellen indított pereket.

Sérülnek az állampolgári alapelvek, veszélyben a bírói függetlenség.

A Hiteles Mozgalom már több alkalommal is kezdeményezte a Kúriánál, hogy beszéljék át a vitatott pontokat, azonban a Kúria ettől mindig elzárkózott.

Sajnálatos és megdöbbentő, hogy a parlamenti képviselők támogatják a Kúria devizahiteles ellenes és az európai fogyasztóvédelmi elvekkel ellentétes tevékenységét.

A Hiteles Mozgalom kezdeményezi devizahiteles Parlamenti bizottság felállítását – civil érdekvédők bevonásával.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány