2017. december 2., szombat 12:14

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 2., szombat (OS) - Friss KSH-adatok: 2011 óta duplájára nőtt a dolgozói szegénység -

    Tegnap tette közzé a KSH a magyar háztartások életszínvonaláról szóló kiadványát, amiből kiderült, hogy 2011 és 2016 között kétszeresére nőtt a dolgozó szegények száma. Tavaly már megközelítette a félmillió főt azoknak a száma, akik annak ellenére, hogy dolgoznak, nem tudnak kitörni a szegénységből. Az adatokból világosan látszik, hogy az orbáni munkaalapú társadalom a dolgozó szegények társadalma, ezért az LMP törvényjavaslatot nyújtott be a bérválság megoldása érdekében.

A 2016-os szegénységi adatok azt mutatják, hogy a magyarok több mint negyede él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, és közel 1,3 millióan vannak, akiknek a jövedelme még a havi 77 600 forintot sem éri el. A gyermekvállalás továbbra is az egyik legnagyobb szegénységi kockázat, és a legrosszabb helyzetben továbbra is az egyszülős családok vannak. Minden második egyszülős család él szegénységben vagy nélkülözésben.

Az Orbán-kormány legfőbb ígérete az volt, hogy a vállalkozások tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoznak létre. Ehhez képest 2011 és 2016 között duplájára nőtt a dolgozó szegények száma, vagyis megélhetést nem adó munkahelyek jöttek létre nagy számban. Az Orbán-kormány hetedik évében sem éri el a minimálbér a létminimumot, a közmunkabér pedig mélyen a szegénységi küszöb alatt van.

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.