2017. december 3., vasárnap 10:53

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2017. december 3., vasárnap (OS) - Párbeszéd: Folyamatosan romlanak a fogyatékossággal élők életkörülményei  Az elmúlt közel 8 évben az Orbán kormány folyamatosan megnehezítette a fogyatékossággal élők mindennapjait. Csökkentették a bérüket, leépítették az ellátórendszert, az akadálymentesítést pedig minden beruházásnál igyekeztek megspórolni. A Párbeszéd emberhez méltó életet akar teremteni minden rászorulónak.

    A fogyatékossággal élők helyzete sokat romlott az elmúlt években. A támogatott foglalkoztatásban részesülők bérét a felére, 35 ezer forintról 14 ezer forintra csökkentették, a számukra igénybe vehető támogatások évek óta semmit sem nőttek. A kormánynak nincsen átfogó, a fogyatékossággal élők mindenapjait javítani hivatott stratégiája sem. Az ápolási díj a kormány ígérete ellenére sem emelkedett, a fogyatékossággal élő állami gondozott gyerekeket pedig a települések szélén lévő eldugott lakásotthonokban akarják elhelyezni.
A Párbeszéd szerint mindenkit megillet az emberhez méltó élet, a méltó bér és a munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférés, valamint a közlekedés lehetősége is. Emelni kell a fogyatékossággal élők támogatásait, a bérezésnek el kellene érnie legalább a mindenkori minimálbér összegét, fejleszteni kell a rehabilitációs szolgáltatásokat és a beruházások mindegyikénél kötelezővé kell tenni az akadálymentesítést.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.