2017. december 3., vasárnap 13:51

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 3., vasárnap (OS) -

    A családtagjaikat hosszú éveken, sőt évtizedeken keresztül ápolók közé üveggyöngyöt szór éppen a kormány: a sok tízezer érintett közül mindössze ezer ember helyzetén fog javítani az új, a tartós ápolási munkát elismerő nyugdíj melletti kiegészítő ellátás. Azoknak azonban nem emelkedik az ellátása a jelenlegi maximum bruttó 55 ezer forintról, akik most is 24 órában gondozzák családtagjukat és nem részesülnek az új, nyugdíj melletti ellátásban azok sem, akik 20 évnél rövidebb ideig ápolták gyermeküket, vagy akik nem gyermekükről, hanem szüleikről vagy házastársaikról gondoskodtak. Az EU-tól a nagy intézetek kitagolására kapott pénzből pedig, irreálisan magas áron, a világtól elzárt, így az integrációra alkalmatlan helyeken építenek lakásotthonokat. Eközben az intézeti dolgozók nemcsak alulfizetettek, hanem a munkaerőhiány miatt irreális mértékben túlterheltek is.
Az Együtt törleszteni akarja e téren a társadalom adósságát és a fogyatékos ügy minden területén szemléletváltozást sürget. Az enyhébb fokú fogyatékossággal élők esetében a valódi integrációnak akar teret adni, mindenekelőtt az oktatási rendszer megnyitása, az akadálymentesítés és a megfelelő minőségű kitagolás révén. A súlyos fogyatékossággal élők esetében javítani kell mind az otthonukban gondozottak és gondozók, mind az intézetekben élők és ápolóik életkörülményeit.

Spät Judit,
az Együtt elnökségi tagja

     Kiadó: Együtt - a Korszakváltók Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.