2017. december 5., kedd 16:45

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 5., kedd (OS) - Megalakult a Borostyán vasúti árufuvarozási folyosó

Az új korridor létrejöttén túl a tagállami szakminisztérium vezetők tudomásul vették az elért előrehaladásról szóló jelentést a fuvarozók külföldi munkavégzését nagyban befolyásoló szabályozási tervekről, és politikai vitát folytattak az útdíj-rendszerek átalakításának, egységesítésének lehetséges irányairól a Közlekedési Tanács ülésén 2017. december 5-én, Brüsszelben.

Az észt elnökség előrehaladási jelentésben foglalta össze a Mobilitási Csomag részét képező, a közúti közlekedés szociális, belső piaci pilléreihez kapcsolódó négy jogalkotási tervezet részletes tárgyalásának eddigi eredményeit. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár ismételten jelezte: a szabályozási javaslatok megvalósítása jelentős többletköltségekkel és adminisztratív terhekkel sújthatja elsősorban a közép-kelet európai fuvarozói vállalatokat. A gyakorlatban alkalmazható és arányos megoldás megtalálása nemcsak Magyarország érdeke, a kérdéskör az egész Unió versenyképességét is érinti. A szolgáltatásnyújtás és az áruk mozgása alapszabadságainak ideológiai alapú és indokolatlan korlátozása helyrehozhatatlan torzuláshoz vezethet az európai közlekedési piacon.

Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium