2017. december 7., csütörtök 11:43

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sajtóközlemény Budapest világörökségi helyszínné nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából

    Az Európai Unió vezető intézményei döntöttek arról, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve legyen. E jövő évi programra való felkészülés jegyében nagyszerű alkalom adódik arra 2017 decemberében, hogy egy jeles évfordulóról megemlékezve rámutassunk hazánk Európát, sőt az egész világot gazdagító kulturális örökségi értékeire. Magyarország 1985-ben csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO egyezményéhez, amivel kötelezettséget vállalt a területén elhelyezkedő, Világörökségi Listán szereplő kulturális és természeti értékek védelmére, megóvására, bemutatására, valamint a jövő nemzedékei számára történő továbbörökítés biztosítására. A budapesti világörökségi helyszínt pontosan 30 éve, a Világörökség Bizottság 1987. december 7-11. között, Párizsban megtartott 11. ülésén vették fel "Budapest, a Duna két partja és a budai Várnegyed" néven az UNESCO Világörökségi Listájára, egy időben a Hollókő Ófalu és környezete világörökségi helyszínnel. Döntésével az UNESCO Világörökség Bizottsága mindkét helyszínt az emberiség számára egyetemes jelentőségű, kivételes, pótolhatatlan kulturális értékűnek ismerte el.
Hollókő Ófalu az Észak-Magyarországi Nógrád megyében elhelyezkedő palóc település, a tudatosan megőrzött Ófalu a 20. századi mezőgazdasági forradalom előtti falusi élet élő példája.
     Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.