2017. december 7., csütörtök 11:44

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (5. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sajtóközlemény Budapest világörökségi helyszínné nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából

A Várhegy, illetve a Duna felé a lábánál elhelyezkedő terület határozottan elkülönül a nagy kiterjedésű, jelentős középületekkel tarkított, gyűrűs-sugaras szerkezetű Pesttől, amely egységes historizáló és szecessziós építészeti megjelenésével világszerte kivételes értéknek bizonyul. Az Andrássy út és környezetének városépítészeti együttese magas szakmai és építészeti-művészeti színvonalon valósult meg a 19. század második felében elterjedt városfejlesztési törekvések kiemelkedő példájaként.  Mindezt egységbe szervezi a táj változatos morfológiai adottsága a Dunával, amely nem csupán elválasztja, de össze is köti a két eltérő adottságú területet, megteremtve azt az egyedülálló látképet, amely kiemeli Budapestet a világ valamennyi fővárosa közül. Mint a történeti városi táj része, a Duna – hidak sorával összekötött – két partjának festői látványa egyedülálló példája az ember és a változatos morfológiai adottságokkal bíró természeti környezet közötti harmonikus kölcsönhatásnak, amelyben a különleges értékekkel bíró tényezők nem csupán összeadódnak, hanem meg is sokszorozódnak. Tekintettel arra, hogy ez a világörökség részeként számontartott terület egy növekvő, állandóan változó főváros szívében helyezkedik el, így az értékek megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú a védelem és a fejlesztés összhangjának megteremtése.
     Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület