2017. december 7., csütörtök 14:31

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Nemzetiségi Önkormányzatok XXIII. Interetnikus Találkozója Sátoraljaújhelyen

    Kitért azon jogszabályi garanciákra is, amelyek a nemzetiségi nyelvhasználat közigazgatási eljárások során a saját nyelvhasználatra adnak lehetőségek. Azon településeken, ahol valamely nemzetiségnek a népszámlálás során regisztrált aránya meghaladja a tíz százalékot, a helyi önkormányzat köteles a települési nemzetiségi önkormányzat kérésére biztosítani, hogy a közigazgatási eljárás során alkalmazott nyomtatványok nemzetiség nyelvén is rendelkezésre álljanak. A különböző funkciókat betöltő hivataloknál az adott nemzetiség anyanyelvét ismerő személy alkalmazására, továbbá települési szinten is lehetőség nyílik a nemzetiségi nyelven történő tájékoztatásra, valamely helyi szinten működő médiaszolgáltató útján.

A 2010-2018 közötti időszakot tekintve a nemzetiségi előirányzatok forrásai összesen 189%-kal növekedtek. Amíg 2010-ben erre a célra a központi költségvetés 3587,6 millió forintot biztosított, addig ez az összeg 2018-ban már 10377,7 millió forintot tesz ki.

A támogatások jelentős mértékű növekedése is jól mutatja, hogy a Magyar Kormány számít a nemzetiségi önkormányzatok munkájára, amelyek a nemzetiségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésére, a nemzetiségek érdekeinek védelmére és képviseletére, a feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetiségi közügyek intézésére jönnek létre.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.