2017. április 12., szerda 12:01

A Hintalovon Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. április 12., szerda (OS) - Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban? – Hiánypótló Gyermekjogi jelentés készült a gyerekek hazai helyzetéről. Súlyos bántalmazási ügyek, gyermekszegénység, gyermekprostitúció, kockás inges tiltakozás – csak néhány kiemelt példa a 2016-os év legmeghatározóbb, gyerekeket érintő ügyeiből, melyeket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentése nem hagy feledni. Az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés a hazai gyermekjogi ügyeket veszi számba annak érdekében, hogy növelje a gyermekjogok iránti érzékenységet, és elősegítse a Magyarországon élő gyerekek jogaival és legjobb érdekével kapcsolatos ismeretek terjedését.

Gondoltad volna, hogy 2016-ban több mint 300 lány került rendőrségi fogdába gyermekprostitúció miatt? Tudtad, hogy tavaly több gyerekkel szemben indult eljárás határzár tiltott átlépése miatt, mint kábítószer-birtoklásért? Emlékszel még rá, hogy milyen súlyos gyermekbántalmazás-ügyek történtek 2016-ban Dömsödön, Bicskén, Gyöngyösön vagy Cegléden? Vagy hogy miről is szólt a kockás inges tiltakozás? Ha nem, akkor az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés neked szól.
A jelentés alapkérdése: "Milyen volt gyereknek lenni Magyarországon 2016-ban?" Erre próbál választ adni az anyag, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon kevés gyermekjogi ügyben volt egyetértés a társadalomban, a szakmában vagy a politikai döntéshozók között 2016-ban. A jelentés letölthető a www.hintalovon.hu oldalról.

2017. október 3., kedd 08:59

A Hintalovon Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. október 3., kedd (OS) - "Első csók, első szex, első menstruáció" – mit talál egy gyerek ezekről a neten? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle kutatást végzett arról, hogyan jelennek meg a kamaszkori testi változásokkal, a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos témák a publikus magyar weben. A tapasztalatok szerint ugyanis a gyerekek többsége sem az iskolákban, sem otthon nem részesül megfelelő szexuális felvilágosításban – ezért a net az elsődleges információforrásuk.

A vizsgálat az "elsők" online reprezentációját elemezte, azaz hogy mennyit, hol és hogyan foglalkoznak a magyar nyelvű weboldalak az első csókkal, első szexszel, első szerelemmel, és mi jellemzi az első menstruációról vagy az első magömlésről szóló netes említéseket.

A kutatás főbb megállapítása szerint:
– A lányos témák sokkal több figyelmet kapnak. A fiúk nemi érése (pl.: az első magömlés) a neten is tabu.
– Kevés a cikk, viszont a névtelenséget biztosító oldalakon (fórumokon, közösségi oldalakon, vlogger és blogger csatornákon) rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere.
 – A neten az "első szerelem" és az "első szex" témája összesen nem kap annyi említést, mint az "első csók". Ez érdekli legjobban a nethasználókat.
– A félelem és az aggodalom, illetve az erőszak állandó kísérője a gyerekek szexualitásával összefüggő netes megjelenéseknek.
 – Az első menstruációt sokkal több negatív érzelem, gondolat kíséri, mint az első magömlést.

A kutatási háttéranyag elérhető a www.hintalovon.hu weboldalon.

2017. november 20., hétfő 13:14

A Hintalovon Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 20., hétfő (OS) - A gyermekjogok nem idealisztikus vagy elvont jogszabályok, hanem alapvető gyermeki szükségletek. Ezért fontos, hogy a gyerekek tudják, következménye van annak, ha jogaik megsérülnek.

Gyermekjogok világnapja – A gyermekjogok világában minden nap számít!
A gyerekekről gondolkodni csakis velük együtt érdemes, ezért a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványban a kezdetektől együtt dolgozunk gyerekekkel. A közös munka tapasztalatai alapján most elkészült egy olyan plakát és leírás a gyermekjogokról, ami egyedülálló módon, hétköznapi példákon keresztül mutatja be a 10-18 éveseknek, milyen jogaik vannak. A gyermekjogok nem idealisztikus vagy elvont jogszabályok, hanem alapvető gyermeki szükségletek. Ezért fontos, hogy a gyerekek tudják, következménye van annak, ha jogaik megsérülnek.
A gyermekjogok megismerésében, és hatékonyabb érvényesítésében segíti őket a 2016. évi gyermekjogi jelentés fiataloknak szóló változata. A gyerekbarát kiadványok a szülőknek, tanároknak is segítséget jelentenek abban, hogy a másikat tisztelő, és magát megvédeni tudó gyerekeket neveljenek.

"A gyermekjogok arra emlékeztetnek minket, hogy nem hatalmunk van a gyerekek felett, hanem felelősségünk. Nem elég védeni őket és gondoskodni róluk, segítenünk kell őket abban is, hogy részt vehessenek az őket érintő döntésekben." – Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekrészvételi programjának vezetője.

Kiadó: Hintalovon Alapítvány

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

2017. november 20., hétfő 13:14

Budapest, 2017. november 20., hétfő (OS) -

"Feltételezzük, hogy egy felnőtt képes felelős döntést hozni a saját életéről, a családéról, vagy egy egész országéról. Ez nem elvárható, ha valakinek élete első 18 évében nem volt lehetősége részt venni a fontos döntésekben, kialakítania a saját véleményét és ehhez információt szerezni." – Lányi Orsolya, a Hintalovon Alapítvány 19 éves Gyermekjogi Követe

A gyermekjogi plakát letölthető az alábbi linkre kattintva:

A "Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban" jelentés letölthető az alábbi linkre kattintva: https://drive.google.com/file/d/1a_eSqQvHnGrPIMQjZIkPtkxPmCJgtOpn/view?usp=sharing

További információ:
Németh Barbara, gyerekjogi projektvezető
barbara.nemeth@hintalovon.hu,  www.hintalovon.hu

A Gyermekjogi jelentést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány készítette. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Munkánkat olyan szakemberek segítik, akik hosszú évek óta dolgoznak gyerekekkel, és sikeresen alkalmazzák az alapítvány által képviselt gyermekjogi megközelítést. Gyermekjogi programjainkban minden fejlesztési fázisba közvetlenül bevonjuk a gyerekeket és szülőket is, az ötlettől egészen a megvalósításig. Alapelvünk: Róluk gondolkodni csakis velük érdemes!
www.hintalovon.hu

A Hintalovon Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sok gyerek szeretne más lenni, önmagunk megtalálása olyan útkeresés, amiben nagy szükség van a felnőttek támogatására. A felelős felnőttek dolga, hogy a gyerekeket abban segítsék, hogy önmaguk lehessenek. Hitka Viktória képzőművész, Mendrei Miklós rendező, Kozma Norbert fodrász, Rosenstein Tímea cukrász és Bombera Kriszta újságíró a saját útkeresésükön keresztül mesélik el a Hintalovon Alapítvány karácsonyi kampányában, hogy mennyit számít mai sikereikben, önmaguk megtalálásában a család elfogadása. A kampányban szereplő bögre megvásárlásával az alapítvány munkáját lehet támogatni.

Sok gyerek szeretne más lenni, vagy mássá válni. Önmagunk megtalálása olyan útkeresés, amiben szükség van a felnőttek elfogadó szeretetére, figyelmére, bizalmára és támogatására. A felelős felnőttek dolga, hogy a gyerekeket partnernek tekintve abban segítsék őket, hogy azzá a felnőtté válhassanak, akinek születtek - hogy önmaguk lehessenek. Ezért vannak a gyermekjogok, amiért mi is dolgozunk.
"Aztán megvették a másodikat, majd a harmadik lemezjátszót is, mivel ezeket is tönkretettem. Felnőve értettem meg: Ha ezeknek az agymenéseimnek - az amúgy konzervatív - szüleim gátat szabtak volna, akkor nem lesz belőlem rendező, és nem csinálok zenéket se rappereknek." Ismerd meg Mendrei Miklós történetét!
"Úgy alakult, hogy mégsem lettem balerina. De lehettem volna. És elsősorban nem azért, mert Anna Pavlova tehetségem lett volna.

Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) -

Egyáltalán nem. Hanem azért, mert volt valaki, aki figyelt rám. Aki arra figyelt, hogy mi vagyok én…" Ismerd meg Hitka Viktória történetét!
"Mindig érdekeltek a kézműves dolgok, sokat rajzoltam, szőttem, gyöngyöt fűztem, valamint a zene nagyon közel állt hozzam. Amikor hat éves voltam, volt egy felmérés az iskolában, hogy ki szeretne zeneiskolába felvételizni. Nagyon izgatott lettem és anyukám el is vitt a kijelölt napon a felvételire. Sajnos lázam volt, ezért nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de anya nem mondta el nekem, hogy nem jött össze, mert akkor nagyon elkeseredtem volna, hanem szeptemberben elvitt az első szolfézs órára, mintha minden rendben lenne, ami mint évekkel később kiderült egy utófelvételi volt. A családom mindent alárendelt annak, hogy én zenész lehessek…" Ismerd meg Kozma Norbert, fodrász történetét!

2017. december 7., csütörtök 16:43

A Hintalovon Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) -

Idén karácsonykor adj valami különlegeset ajándékba. Azt az élményt, amikor megtaláltad önmagad. Amikor rájöttél, hogy mi is akarsz lenni igazából, hogy ki is vagy igazából. Légy részese ennek a küldetésnek, és támogasd a munkánkat! 2 in 1 karácsonyra: Ajándékozz Hintalovon utazóbögrét karácsonyra és támogasd vele a gyerekjogokat! További információ a bögre megrendelésével és vásárlásával kapcsolatban az alapítvány honlapján illetve Facebook oldalán.
A Mi leszel, ha nagy leszel kampányunk fotói és a történetek letölthetőek ITT.

A Hintalovon Gyerekjogi Alapítványról
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai abban hisznek, hogy egy gyerek életének jobbá tétele legalább olyan fontos, mint az ország összes gyerekéért dolgozni. Alapelvünk: Róluk gondolkodni csakis velük érdemes!
www.hintalovon.hu, www.facebook.com/hintalovon, info@hintalovon.hu

További információ:

Méth Barbara
kommunikáció
barbara.meth@hintalovon.hu

Lipcsei Anita
sajtókapcsolat
info@hintalovon.hu
+ 36 20 408 6119

A Hintalovon Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 12., kedd (OS) - Gyermekjogi szervezetek: a gyermek az első, nem az örökbefogadó szülők szexuális irányultsága A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjaiként azon álláspontunknak adunk hangot, hogy az örökbefogadásról szóló döntések meghozatala során az örökbefogadásra váró gyermek legfőbb érdekének megfelelően kell eljárni, ezt pedig az szolgálja legjobban, ha a hatóságok az érintett gyermek szükségleteit és alapvető jogait szem előtt tartva csak az örökbefogadásra való alkalmasságot vizsgálják, és nem diszkriminálnak az örökbefogadó szülők között szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk alapján

Szervezeteink megdöbbenéssel értesültek róla, hogy 2016 tavaszán egy jól indult örökbefogadási eljárás szakadt meg azért, mert a hatóságok - felülírva a szakemberek korábbi döntését, mely szerint az örökbefogadásra jelentkező nő és élettársa alkalmasak a gyermek örökbefogadására - visszaléptek az örökbefogadás jóváhagyásától, felmérhetetlen károkat okozva ezzel az örökbefogadásra váró, új szüleihez már kötődő gyermeknek.

Az alapvető jogok biztosa 2017. november 20-án hozta nyilvánosságra az ügyhöz kapcsolódó átfogó vizsgálatala alapján készült jelentését. A jelentés az üggyel kapcsolatban feltárt tények alapján egyebek között megállapítja, hogy az eljáró gyámhatóságok eljárása hatásában alkalmas volt arra, hogy az érintett gyermeknek a védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okozzon; hogy figyelmen kívül hagyta...

Budapest, 2017. december 12., kedd (OS) -

...az érintett gyermek érdekeinek fokozott figyelembevételére vonatkozó eljárási alapelvet; továbbá az eljárás során nem érvényesült a gyermek legjobb érdekét figyelembe vevő eljárás követelménye sem; hogy a gyámhatósági eljárás és döntés összességében alkalmas volt arra, hogy a panaszos szexuális irányultságán mint védett tulajdonságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközzön; hogy a tényleges családi kapcsolatok azonos szintű védelmet érdemelnek a szülő-gyermek kapcsolaton vagy házasságon alapuló családdal; és hogy az örökbefogadásra irányuló eljárás középpontjában a gyermek, a gyermek családban való nevelkedésének joga, illetve a gyermek legjobb érdekének védelme áll.

Támogatjuk tehát, hogy az azonos nemű párjukkal élő, a Tegyesz, az alkalmasságot vizsgáló pszichológus és a Gyámhatóság egyetértésével örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított örökbefogadni szándékozókat ne érje hátrányos megkülönböztetés a többi hasonló helyzetben levő örökbefogadni szándékozóhoz képest,

•    mert az örökbefogadásra váró gyermekek legjobb érdeke az, hogy őket arra alkalmasnak talált, családjukba örömmel fogadó szülők neveljék;
•    mert minden olyan megkülönböztetés, amely nem a gyermek szükségletei szerint értékeli az örökbefogadni kívánó szülőket, hátrányos a gyermekre nézve;
•    mert tanulmányok sora bizonyítja, hogy az azonos nemű szülők által nevelt gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvednek a heteroszexuális szülők által nevelt gyermekekhez képest...

2017. december 12., kedd 13:52

A Hintalovon Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. december 12., kedd (OS) -

...

•    mert a megkülönböztetés tilalmát támogatja az Emberi Jogok Európai Bíróságának állandó gyakorlata is, és mindennek megfelelően egyre több európai országban nyílik meg az azonos nemű szülők előtt a közös örökbefogadás lehetősége is.

A Gyermekjogi Civil Koalíció részéről:

Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület
Európai Szülők Magyarországi Egyesülete