2017. december 13., szerda 14:22

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 13., szerda (OS) -

    A Magyar Honvédség feladatrendszere sokrétű. Az alaprendeltetésén túl a hazai és nemzetközi kiképzési és felkészülési, illetve a NATO és EU szövetségesi, missziós külszolgálati feladatokat kell ellátnia, mindemellett katasztrófaelhárítási és -kezelési, valamint esetlegesen humanitárius vagy egyéb rendkívüli helyzetek kezelése során is fel kell lépnie a civil lakosság biztonsága érdekében. E sokrétű feladatrendszert szolgálja a haderő képességeinek egyik fontos és meghatározó eleme, a megfelelő színvonalú légi szállítókapacitás is. Erre a képességre szükség lett volna olyan esetben is, mint az Irma hurrikán miatt Saint Martin szigetén rekedt magyar állampolgárok evakuálása, de ennek hiányában megfelelő repülő¬gépet kellett bérelni.

Egy komoly államnak – mint amilyen Magyarország is – rendelkeznie kell ilyen képességekkel. A jelenleg rendszerben álló An 26-osok cseréjére azért van szükség, mert eljárt felettük az idő. Hatótávolságuk tekintetében nem képesek minden esetben kielégíteni a honvédség igényeit. A kor kihívásai, a feladatok korszerűbb, rugalmasabban, széleskörűen felhasználható eszközöket igényelnek, amelyek a világszínvonalat képviselik. A fejlesztés természetszerűleg kiterjedhet a nemrég még esetlegesen polgári légi forgalomban közlekedett, ennek megfelelő műszaki-technikai állapotú eszközök beszerzésén túl, azok katonai, szakmai igényeknek megfelelő átalakítására is.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.