2017. december 14., csütörtök 17:55

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) - DK: A pokolba vezető út…

    Egyre több gyógyszer válik hiánycikké. Idén 190 készítményből, köztük életmentőekből volt hiány. Előfordult, hogy rákkezelést kellett megszakítani, mert az alkalmazott gyógyszer elfogyott.

A jelenség szorosan összefügg a gyógyszerpiachatósági túlszabályozásával. Ha a politika túlságosan leszorítja az árakat, akkor a készítményt másutt adják el,hiányt idézve elő itthon. Az EU-n belül, tekintettel az egységes piacra, ennek nincs semmi akadálya, de virágzik az illegális export is.  Helyettesítők persze mindig beszerezhetők, de olykor csak tízszeres áron. A gyógyszerkasszát és a lakosság pénztárcáját kímélni kívánó politika ilyen módon maga hajthatja föl az árakat.

A Demokratikus Koalíció szerint a valamivel drágább gyógyszer még mindig sokkal jobb, mint a semmilyen gyógyszer.A jövőre hivatalba lépő kormány a gyógyszerpiac szabályozása során messzemenően figyelembe veszi a piac törvényeit.A készítmények nagykereskedelmi árát csak olyan mértékig szorítja le, hogy az ne idézzen elő hiányt. A lakossági gyógyszerkiadások emiatti emelkedésének a támogatások növelésével veszi elejét. Kezdeményezni fogja a gyógyszerárak uniós szintű szabályozását is, hogy a tagállami szabályozás az áruk Európai Unión belüli szabad áramlása révén ne idézhessen elő hiányt vagy indokolatlan áremelkedést.

Dr. László Imre
egészségügyi kabinetvezető, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.