2017. december 16., szombat 19:38

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. december 16., szombat (OS) - Világörökségi konferenciák – Jó alkalom Budapest világörökségi UNESCO felvételének 30. évfordulója arra, hogy egy-egy konferencián ezen a héten és a jövő héten a nekünk és az emberiségnek egyaránt fontos értékeink felé forduljunk.

        A Budapest Világörökségéért Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum Erdő Péter bíboros prímás úr fővédnöksége alatt csütörtökön rendezett ünnepi ankétot a Vármúzeum gótikus termében. A királyi székhely hét és fél évszázados története során kiépült palota megismerése a mai rekonstrukciós tervek miatt nagy érdeklődésre tartott számot. Az Andrássy út palotáinak főúri belső kiképzéséről szóló előadás annak fényében volt rendkívül időszerű, hogy történeti értékeink megbecsülése megkívánná, hogy ezek színe-java látogatható legyen. A világörökségi UNESCO előterjesztés 30 év előtti munkálatairól első kézből érkező beszámoló a kötelező "kezelési terv" hiányára is felhívta a figyelmet, ami a túlzó fejlesztésektől is hatékonyan védheti meg az emberiség közös kincsének tekintett panorámát. Kicsit kakukktojásként a szintén 30 éve világörökség Hollókő 1970-es évekbeli rehabilitációs programjáról számolt be egy egykori tervező.
     Az ankéton Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas színművész mondott verseket és konferált, Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész pedig Bach szólószonátáiból játszott.
     A jövő heti Világörökség 2017 című konferenciát az épített örökség két hivatalos szerve, a Miniszterelnökség és a Magyar Művészeti Akadémia rendezi a Vigadóban.

     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.