2017. december 22., péntek 10:26

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye
    Budapest, 2017. december 22., péntek (OS) - Bírósági ügye van? Ezekre érdemes figyelni az új évben

    A jogászoknak, de a bírósághoz forduló laikus ügyfeleknek is nagy változásokat hoz az új év.

Január 1-jén életbe lép az új polgári perrendtartás és az önálló közigazgatási perrendtartás. A bíróságokra évente érkező másfél millió ügy legnagyobb részét a polgári és közigazgatási peres és peren kívüli jogviták teszik ki. Az ezekben érdekelt, több mint egymillió ügyfél alapvető jogait, jogérvényesítését változtatják meg az új eljárási kódexek. A legfontosabb tudnivalókat, a változások lényegét, a gyakori kérdéseket és válaszokat a birosag.hu honlap "Amit az új eljárási kódexekről tudni kell" menüpontjában foglaltuk össze, amely közvetlenül a következő hivatkozáson érhető el: birosag.hu/uj-eljarasi-kodexekrol-tudni-kell.

A másik fontos változás, hogy januártól még több ügyet intézhetnek online a bíróságok ügyfelei. Az elektronikus ügyintézés 2018 első napjától valamennyi polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi nemperes eljárásban, valamint a büntető- és szabálysértési eljárásokban is biztosított. A részletes tudnivalókról ugyancsak a birosag.hu internetes oldalon, az "E-PER 2018" menüpontra kattintva tájékozódhatnak, amelyet közvetlenül a következő hivatkozáson találhatnak: birosag.hu/e-per-2018/e-kapcsolattartas-altalanos-tajekoztato.


     Kiadó: Országos Bírósági Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.