2017. december 22., péntek 10:50

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. december 22., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) álláspontja szerint, a jog ismertetése, alkalmazásának magyarázata alapvető állami kötelesség.

Magyarországon jó ideje dilik az a jelenség, hogy egy új jogszabály érvénybelépése körül erre szakosodott cég konferenciákat, előadásokat, tanfolyamokat, workshopokat kezdenek hirdetni, igen boros, néha kifejezetten botrányos áron.
    Piacgazdaságban kínálni azt, amire van igény alapvető emberi jog. Vagy mégsem ennyire egyszerű a helyzet? Mert igény van egészségre, tudásra, demokráciára, biztonságra stb., és mindezek elsődlegesen és közvetlenül az állam biztosítja. Annak kellene természetesnek, és alapvetően ingyenes lennie, hogy az állam becsületesen és értelmesen elmagyarázza törvényeit jogalanyainak.
    Amióta van körszerű jogállam, a törvény(tervezet)hez biggyeszteni kel egy többnyire alapos és részletes indoklást. Nos, kellene – kötelező módon – ennek a párja: az alkalmazási segédlet. E mellett nélkülözhetetlen lenne egy korrekt és intelligens ügyfélszolgálat (minden jogszabálynak ki kellene jelölnie a tárgyában illetékes hatóságot, és ennek kellene fenntartania a szükséges ügyfélszolgálatot).
    Egyébként ez az áldatlan állapot nagyban rokon a kötelező továbbképzések még nagyobb méretű és hasonlóan aggályos bizniszével.

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány