2017. december 28., csütörtök 09:13

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleménye
    Budapest, 2017. december 28., csütörtök (OS) - Hosszan tartó betegség után, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri idősek otthonában elhunyt Ambrózia nővér, polgári nevén Balázs Irma, a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend volt tartományfőnöke. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Rend magyarországi szellemi örököseként őrzi az Erzsébet apácákra jellemző szemléletet, amellyel a gondoskodásra szoruló betegeket és idős embereket ápolták.

    Ambrózia nővér 1926 július 26-án, Zala megyében született. Tizenöt éves volt, amikor egy újsághirdetésre jelentkezett, s Budapestre utazott, és a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend Batthyány téri központjában felvételét kérte. Szerzetesi nevének a Fájdalmas Szűzanyáról nevezett Mária Ambrózia nevet választotta. 1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták, a nővéreknek pedig el kellett hagyni házaikat.
Ambrózia nővér az újpesti rendelőintézetben kapott munkát, 46 év után onnan ment nyugdíjba. Szerzetesi elhivatottságát a szocialista rendszerben is büszkén vállalta, az üldözött apácákat felkarolta.
A rendszerváltoztatás után a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend visszakapta a Batthyány téri intézményét, amelyben idősotthon működött. Paskai László bíboros Ambrózia nővért nevezte ki tartományfőnöknek. Ambrózia nővér  a Máltai Szeretetszolgálat közreműködését kérte az idősotthon fenntartásához. Kilencvenedik születésnapján írásban köszöntötte őt Erdő Péter bíboros és Orbán Viktor miniszterelnök, Ferenc pápa pedig apostoli áldásban részesítette.
     Kiadó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.