2017. december 28., csütörtök 10:24

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 28., csütörtök (OS) -

Az ÁSZ 2017-ben ellenőrizte az államháztartás információs rendszere, valamint a hivatalos statisztikai szolgálat működését, az adatvédelem hazai keretrendszerének és adatnyilvántartásainak kialakítását, működését, illetve az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások felhasználásának megfelelőségét. Az ÁSZ idén befejezte a parlagfű elleni védekezés és a kéményseprő-ipari szolgáltatás rendszerének ellenőrzését, továbbá elvégezte a gyermekvédelmi rendszer eredményességének ellenőrzését is.
Az ÁSZ 2017-ben is közpénzügyi és társadalmi szempontból fontos területeken, intézményeknél végzett ellenőrzéseket. Így idén is ellenőrzött a Magyar Nemzeti Banknál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Magyar Államkincstárnál, továbbá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. Újabb két köztestület – a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Állatorvosi Kamara – ellenőrzése zárult le, továbbá nagyszámban ellenőrzött az ÁSZ idén állami tulajdonú gazdasági társaságokat; összesen 51 állami vállalat ellenőrzése fejeződött be 2017-ben. Az ÁSZ nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok és gazdasági társaságaik ellenőrzésére is; idén 124 jelentés érintett önkormányzatokat. A számvevők elvégezték 38, a korábbi években már ellenőrzött önkormányzat utóellenőrzését, 28 jelentés az önkormányzatok befektetési tevékenységét, hét pedig adósságrendezési eljárásaik szabályosságát értékelte.
     Kiadó: Állami Számvevőszék