2018. január 8., hétfő 14:22

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) közleménye
    Budapest, 2018. január 8., hétfő (OS) - Ahol a biztonság csak illúzió

Sajnos évek óta küzdenünk kell a Szent Imre Kórház pszichiátriájával. A közelmúltban – amikor 4 embert vádat alá helyezett az ügyészség és a főorvos is elkerült onnan - kezdtünk megnyugodni.
Eddig. Ugyanis alig néhány nappal a berettyóújfalui kórházban végrehajtott sikeres beteg-öngyilkosság kapcsán megint tolulnak a kérdések: hol lehet egy suicid szándékú ember nagyobb biztonságban, mint egy kórházban, annak is a pszichiátriáján? Nem tudjuk a választ, mert január 5-én a Szent Imre Kórház pszichiátriájának ablakán ugrott ki egy beteg és életveszélyes állapotban van. A kórházi nyilatkozat szerint a fiatal férfi "valahogy szétfeszítette a rácsot".
A rács szétfeszítése technikai kérdés. Van ahol lehet, van ahol nem. De játsszunk el a gondolattal: mi volna, ha a személyzet odafigyelne? Mi volna, ha a személyzet már annyira elégtelen száma miatt (ha így van) bezárnák az osztályt? Mi volna, ha mindenki ellátná hivatását? Mi volna, ha a betegek legalább ott biztonságban lennének, ahol kizárólag az ő gyógykezelésükkel foglalkoznak? De van itt más is. Mi volna ha a kórházak betartanák az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelvét a felnőttkori öngyilkos magatartás felismeréséről, ellátásáról és megelőzéséről? Hatályos: 2017.10. 04- 2021. 10. 01. 2017. EüK. 15. szám EMMI szakmai irányelv.
Típusa: Klinikai egészségügyi szakmai irányelv.
Azonosító: 002038.

Mindkét ügyben szervezetünk büntető feljelentést tesz.

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF)