2018. január 11., csütörtök 17:43

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 11., csütörtök (OS) - A budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) teljes jogú tagja lett a világviszonylatban legmeghatározóbb 25 szabadalmi hivatalt tömörítő ún. "globális szabadalmi szupersztrádának" (Global Patent Prosecution Highway). Ezáltal az innovatív magyar vállalkozások könnyebben és gyorsabban szerezhetnek versenyelőnyt nyújtó szabadalmat exportjuk célországaiban. A négy visegrádi ország szabadalmi hivatalai által létrehozott és másfél éve működő, növekvő ügyforgalmat bonyolító VSZI jelentősen csökkenti a nemzetközi szabadalomszerzés költségeit, valamint kiterjeszti a magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelv használatának lehetőségét.

    A szabadalmakról
A szabadalom megszerzése húszéves monopoljogot biztosít a szabadalmasnak, ezalatt az innovatív technológiát kizárólag a szabadalom jogosultja, vagy az ő általa erre feljogosított vállalkozás hasznosíthatja. Magyarországon a szabadalmi bejelentéseket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) kell megtenni, amely hazánk területére kiterjedő védettséget adhat meg. Az SZTNH-nál tett első bejelentés elsőbbségi napja lesz az irányadó a világon bárhol egy éven belül tett szabadalmi bejelentések vizsgálatakor is. Az innovatív magyar vállalkozások számára fontos lehet a nemzetközi szabadalomszerzés. Így tudják az általuk kifejlesztett új technológia által adott versenyelőnyt exportpiacaikon is érvényesíteni, azáltal, hogy a célországokban is szabadalom által biztosított monopoljogot szereznek.
    
     Kiadó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.