2018. január 11., csütörtök 17:44

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. január 11., csütörtök (OS) -

A globális szabadalmi szupersztrádáról

A globális szabadalmi szupersztráda révén a hazai innovatív vállalkozások versenyelőnyhöz juthatnak.
A GPPH gyorsabb nemzetközi oltalomszerzést elősegítő eszköz, amely a legfejlettebb országok szabadalmi hivatalainak hálózatos együttműködésén nyugszik. A rendszer lényege, hogy egy korábbi szabadalmi bejelentéssel kapcsolatban elvégzett újdonságkutatás és vizsgálat eredményei egy másik szabadalmi hivatal előtt is felhasználhatók, erőforrásokat és időt takarítva meg.

A VSZI – a világon huszonötödikként – most ehhez a hálózathoz csatlakozott, így az általa készített kutatási és elővizsgálati jelentések alapján az érintett bejelentéseket – a nemzetközi szabadalmazási eljárás későbbi szakaszaiban – az eljáró szabadalmi hivatalok lényegesen gyorsabban (az átlagos 4-7 évnél akár évekkel rövidebb idő alatt) bírálják majd el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a VSZI szolgáltatásait igénybe vevő hazai vállalkozások évekkel hamarabb szerezhetnek külföldi szabadalmakat, ami globális szinten is versenyelőnyt jelenthet számukra. A magyar vállalkozások számára legfontosabb az európai jelenlét, a VSZI közreműködése nyomán 38 európai országban is hatályosítható a szabadalmuk.

Kiadó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala