2018. január 11., csütörtök 17:44

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. január 11., csütörtök (OS) -

A VSZI előnyei

A VSZI a V4 országok szabadalmi hivatalainak erőforrásaira támaszkodva működik, amely jelentős előnyökkel jár. Ezek egyike a nemzetközi kutatási és elővizsgálati hatóságként működő VSZI-vel való magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelveken való kapcsolattartás lehetősége, amelyhez még az is hozzájárul, hogy a VSZI a nemzetközi kutatást és elővizsgálatot magyar nyelvű szabadalmi bejelentés alapján is elvégzi. Ennek eredményeképpen a bejelentés idegen nyelvű fordítását – akkor is csupán a nemzetközi közzététel céljából – elegendő több mint egy évvel a bejelentési nap után benyújtani. Ekkorra a bejelentő a VSZI-től kapott információk alapján már el tudja dönteni, hogy érdemes-e folytatnia az eljárást, a bejelentéstől számított 18 hónap elteltével kérve a közzétételt, vagy inkább üzleti titokként kívánja a technológiát megőrizni. A VSZI másik vonzerejét a költséghatékonyság adja az akár 38 országot lefedő európai szabadalmak megszerzése során. A kutatás díjának 40%-a visszaigényelhető, ha egy korábbi magyar nemzeti bejelentés nyomán már rendelkezésre áll az SZTNH által készített újdonságkutatási jelentés. Ilyen kedvezmény az Európai Szabadalmi Hivatalnál nem érvényesíthető. További megtakarítást jelent, hogy a VSZI eredményeinek felhasználása esetén az Európai Szabadalmi Hivatal részére fizetendő kiegészítő kutatási díj csak a rendes díjtétel töredékét teszi ki: 1100 euró helyett 190 euróba kerül.

Kiadó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala