2018. január 13., szombat 14:05

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. január 13., szombat (OS) - DK: Megoldást a devizahiteleseknek!

    Ha az Orbán kormány hatalmon marad, április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium, és újabb 60 ezer család kerülhet az utcára. A kormány korábbi lépései, a végtörlesztés és a forintosítás nem jelentettek megoldást a legnehezebb helyzetű adósok számra. A KDNP által kezdeményezett családi csődvédelem is teljes kudarcot vallott, 20 ezer bajba jutott adóst vártak, ám csupán töredékük jelentkezett.

A Demokratikus Koalíció a Sokak Magyarországa programja alapján azonnali további egyéves kilakoltatási moratóriumot hirdetne annak érdekében, hogy mód legyen az egyes családok számára felkínálható legjobb megoldás kidolgozására. Ez a közüzemi tartozások miatti fenyegetettségre is kiterjedne. A DK szerint továbbá az állami követeléskezelőnek három év alatt át kellene vennie a devizahitelesek adósságait a pénzintézetektől és követeléskezelőktől a hitelező bankok által nyilvántartott értéken, ami mára nagyjából a tartozás felének felel meg. Ezután lehetővé kell tenni, hogy a bajban lévő adósok 0%-os kamattal ezen a csökkentett áron fizethessék ki ingatlanjaikat. Ha valaki erre nem képes, akkor az államnak gondoskodnia kell arról, hogy szociális bérlakásként használhassa a továbbiakban az ingatlant.

Ezeknek az intézkedéseknek a forrása a Magyar Nemzeti Bank megszüntetendő alapítványainak vagyona és az MNB költségvetésbe kötelezően befizetett nyeresége, évente mintegy 100 milliárd forint lesz.

Niedermüller Péter
alelnök, EP képviselő, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.