2018. január 13., szombat 17:27

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. január 13., szombat (OS) - DK: Az Orbán-kormány miatt újra kitilthatnak magyar köztisztviselőket az Egyesült Államokból

Ismét terítéken magyar köztisztviselők kitiltása az Egyesült Államokból. Demokrata szenátorok közzétettek egy 200 oldalas dokumentumot, mely az Amerikát és a Nyugatot fenyegető orosz diverziós műveletek veszélyére hivatkozva, komolyabb ellenlépéseket sürget.

A dokumentum külön kiemeli az Orbán-kormány oroszbarát politikájának nemzetbiztonsági veszélyességét, és a magyar köztisztviselők 2014-es kitiltásához hasonló döntést javasol. Csakhogy amíg az emlékezetes, Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkori elnökének nevével fémjelzett kitiltási elnöki határozatot a korrupciós ügyekben való részvétel motiválta, addig jelen esetben már konkrét politikai cselekményekről, az orosz felforgató tevékenység tolerálásáról, annak támogatásáról szól a vád.
A DK szerint az Orbán-kormány politikája miatt Magyarország elveszítette valamennyi szövetségesét és barátját a demokratikus világban. Ez a politika oda vezetett, hogy még csak nem is semleges félként, hanem ellenségként tekintenek ránk. Eljöhet az idő, amikor nem csak a Fidesz oligarchái és oroszbarát politikusai kerülhetnek fel a tilalmi listákra, hanem Orbán hibájából bármely magyar állampolgár.

Ara-Kovács Attila,
elnökségi tag, DK a Külügyi Kabinet vezetője