2018. január 16., kedd 12:46

Az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 közleménye
    Budapest, 2018. január 16., kedd (OS) - Beismerő vallomást tett a rendőrség

    Vajnai Attila éhségsztrájkja eredményes volt. A VII. kerület megbízott kapitányságvezetőjének címzett kérdésekre január 15-i dátummal válasz érkezett.

Az aláírt dokumentumban elismerték, hogy a 30 percnél hosszabb rendőri intézkedésről 3 perc 20 másodperces felvételt készítettek úgy, hogy a szolgálatirányító parancsnok mobiltelefonjára vette fel a biztonsági rendszer képernyőin látható felvételek egy kis hányadát.

Elismerték, hogy jegyzőkönyv nem készült, és nem kérték a biztonsági rendszer eredeti felvételeinek másolatát sem. A rendőrség beismerte, hogy a mobiltelefonra rögzített file módosítva lett, mert "indifferens (nem a rendőri intézkedéshez tartozó) környezeti hangokat tartalmazott".

A válaszokban ragaszkodnak ahhoz az állításhoz, hogy a bevallottan 2017. szeptember 10-én készített felvétel eredeti, de nem adtak magyarázatot arra, hogy ennek az "eredeti felvételnek" miért 2017. szeptember 14. a keletkezési dátuma. Ahogy arra sem, hogy a hang nélküli és még rövidebb változatnak, miért 15. (A csarnoknak a trv-ek szerint 72 óráig, azaz 13-ig kellett megőriznie a felvételeket.)

A legsúlyosabb tény, hogy a kerületi kapitányság hivatalvezetője szerint jogszerű az a gyakorlat, amelyet az eset során alkalmaztak, vagyis sok más esetben is előfordulhat, hogy a rendőrök jegyzőkönyv nélkül mobiltelefonra rögzítenek személyes adatokat tartalmazó biztonsági kamerafelvételeket.
Az ügyben az Európai Baloldal az Adatvédelmi Hatósághoz fordul.
     Kiadó: Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.