2018. január 18., csütörtök 09:47

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2018. január 18., csütörtök (OS) - Felmérik az ÁSZ épületében okozott károkat.

    Szerdán kora délután megtámadták az Állami Számvevőszék műemléki védelem alatt álló épületét, összefestékezve a homlokzatot. Az ÁSZ műemlékvédelmi szakvéleményeket kért a károk felmérése érdekében, ami az első becslések szerint több százezer forintra tehető, de akár elérheti a milliós nagyságrendet is. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a támadás elkövetői a közvagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az ÁSZ vizsgálja a további jogi lépések szükségességét az ügyben.

Kizárólag az ÁSZ munkatársainak köszönhető, hogy sikerült megelőzni az ennél is nagyobb károkat, hiszen a támadás után azonnal elkezdték a kármentést, nekiláttak a festék gyors eltávolításának. Ez ugyanakkor nem sikerült teljesen. A porózus szerkezetű antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott.

Az ÁSZ székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

Fotók az okozott károkról: www.aszhirportal.hu

Horváth Bálint, kommunikációs vezető, Állami Számvevőszék
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.