2018. január 18., csütörtök 10:56

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. január 18., csütörtök (OS) -

    Ezzel szemben Kína nem csak a műanyagzacskók tiltásának útjára lépett, hanem egyúttal meg is szüntette a műanyaghulladék bevitelét" - világította meg Szanyi Tibor szocialista képviselő.

A műanyag hulladék jelentős része sajnos az óceánokba kerül. A makro-szennyezés mellett azonban megjelent a mikro méretű szennyezési forma is, amelyek például mosó- és tisztítószerek adalékaként válnak hulladékká. Ezek összessége a vízi ökoszisztémára, állati- és emberi egészségre gyakorolt hatása alighanem végzetes.

"A műanyag nem váltható ki teljes mértékben, viszont az Európai Bizottság dinamikus újrahasznosítást és fenntartható termelést- illetve fogyasztást sürget. Ezzel egyetértek, de eljött annak az ideje is, hogy a fogyasztási szokásaink átalakítása mellett, rendszerszinten is változást hozzunk. Összpontosítsunk az innovációra! A fém például szinte végtelen alkalommal újrahasznosítható, az üveg újrahasznosítási aránya pedig átlagban háromnegyedes volt 2015-ben. Ezért javaslom, hogy műanyag- és tetra pak helyett 1 literes kiszerelésig (az ételek- és folyadékok esetében) inkább fémeket és üveget alkalmazzunk" - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

     Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.