2018. január 31., szerda 16:08

Időjárás-jelentés
    Budapest, 2018. január 31., szerda (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    
     Időjárási helyzet Európában
     ---------------------------
    
     Kontinensünk északi felén ciklonok és frontjaik vonulnak nyugatról kelet felé. Hatásukra arrafelé többnyire erősen felhős az ég, többfelé alakul ki csapadék; az északabbi tájakon havazás, havas eső, eső, délebbre az eső a jellemző. Sekély ciklon található a Pireneusi-félszigettől délnyugatra, emiatt Portugália és Spanyolország déli területein is sok a felhő, és helyenként az eső is esik. Ugyanakkor a mediterrán térség többi részén anticiklonális hatások érvényesülnek, a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-Európában nagyrészt -1 és -12, kontinensünk középső tájain 0 és +10 fok között változik. Enyhébb az idő délen, délnyugaton, ahol a kora délutáni órákra 11 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé az északnyugat-európai ciklon előoldalán átmenetileg ismét egyre enyhébb léghullámok érkeznek, erősödik a nappali felmelegedés.
    
     Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
     ----------------------------------------------------
    
     Reggelig északkeleten, északon többnyire erősen, másutt változóan felhős lesz az ég, éjszaka északkeleten néhol gyenge eső előfordulhat. Csütörtökön napközben északon többnyire erősen, délen, délkeleten változóan felhős idő várható, majd a Dél-Dunántúlon is megnövekszik a felhőzet. A legtöbb napsütés délkeleten valószínű. Északon több helyen, estétől a Dél-Dunántúlon is számíthatunk esőre, záporra, késő estétől északnyugaton a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó is lehet. A déli, délnyugati szél szerdán többfelé megélénkül, éjszaka megerősödik, csütörtökön a délnyugati tájakon viharossá fokozódik. Csütörtökön késő délutántól az északnyugati országrészben a szél északira fordul.
     A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.
     A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8 és 14 fok között valószínű, de északkeleten helyenként hidegebb is lehet.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.