2018. február 2., péntek 11:38

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. február 2., péntek (OS) - Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a 2018. évi országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte. Az ÁSZ a 2018. január 18-i határidőig beérkezett, politikai hirdetésekre vonatkozó hirdetési árjegyzékeket honlapján közzétette. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy több sajtótermék a megküldött árjegyzékében egyedi árkedvezmények lehetőségét tüntette fel, ezért az ÁSZ az egységes jogértelmezés érdekében a Nemzeti Választási Bizottság véleményét kérte ezek jogszabálynak történő megfelelőségéről.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.) 148. §-a alapján választási kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény szerint sajtóterméknek minősülő és a hatósági nyilvántartásban szereplő orgánumok tehetnek közzé, amelyek hirdetési árjegyzéküket előzőleg megküldték az ÁSZ részére. Politikai hirdetés csak a nyilvántartásba vett árjegyzék által meghatározott ellenérték fejében közölhető.
     Kiadó: Állami Számvevőszék