2018. február 6., kedd 14:32

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 6., kedd (OS) -

A jelentés rámutat, hogy a Magyarországon is irányadó nemzetközi jogi standardokat a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény rögzíti, emellett uniós tagállamként kötelező figyelemmel lenni a szülői felelősséget szabályzó Brüsszel II. rendeletben foglaltakra is. A jogellenes külföldre vitel esetében követendő eljárás magyar végrehajtási szabályait egy 1988-as miniszteri rendelet tartalmazza. A biztos kérdéseire küldött válaszában az igazságügyi miniszter is elismerte, hogy a rendelet elavult, hiányos, a vizsgálat pedig azt is alátámasztotta, hogy a szabályozás olyan ellentmondásokat vet fel, amelyeket a hatósági és bírósági szervek értelmezéssel nem képesek feloldani. Az ombudsman minderre utalva megállapította, hogy a kialakult helyzet szemben áll a jogbiztonság követelményével, továbbá felveti annak a veszélyét, hogy a gyakorlatban sérül a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elve.

A jelentés kitér rá, hogy a gyermek külföldi tartózkodási helyét kijelölő gyámhatósági eljáráshoz a hatályos szabályozás szerint kötelezően be kell szerezni egy környezettanulmányt, ami sok időbe telhet. Az ilyen időveszteség számos ügyben könnyen oda vezethet, hogy az egyik szülő nem várja be a döntést és jogellenesen külföldre viszi a gyermekét.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala