2017. szeptember 4., hétfő 08:18

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 4., hétfő (OS) - Wayne Lotter nekrológja - írta Dr.Jane Goodall

Wayne Lotter nekrológja - írta Dr. Jane Goodall, a Brit Birodalom Hölgye

"Mélységesen megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Wayne Lottert, a PAMS Alapítvány társ-alapítóját, aki a vadvilág orvvadászata ellen folytatott bátor harcáról volt ismert, meglőtték és megölték augusztus 16-án éjjel Tanzániában, Dar es Salaam Masaki körzetében. Wayne a hősöm volt, sokak hőse, valaki, aki az afrikai vadvilág megmentésének szentelte életét. Fiatal éveiben vadőrként szolgált szülőhazájában, Dél-Afrikában, mielőtt Kelet Afrikába költözött, hogy az orvvadászt ellen harcoljon, különösképp az elefántok orvvadászata ellen Tanzániában.
 2009-ben csatlakozott Krissie Clark-hoz és Ally Namangaya-hoz, hogy megalakítsák a PAMS Alapítványt és azóta fáradhatatlanul dolgoztak mind az orvvadászat, mind pedig a korrupció ellen. Jóval azelőtt tudtam a tevékenységeikről, mielőtt először találkoztam velük 2014-ben, amikor a Ruaha Nemzeti Parkban a legmélyebb krízis volt az elefántok elleni orvvadászat miatt. Abban az időben erős érdekek kétségbeesetten próbálták befeketíteni Wayne nevét és bezáratni a PAMS Alapítványt. Felkértek, hogy felhívjam azon emberek figyelmét az ügyre, akik segíthetnek neki a harcban, beleértve az Amerikai Nagykövetséget. Szerencsére az ő és a PAMS jó híre is megmenekült.

2017. szeptember 4., hétfő 08:18

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (2. rész)

Wayne és partnere, Krissie Clark, mindig is elkötelezetten végezték munkájukat és újra és újra bebizonyították, hogy bármi is történjék, készek folytatni azt. Nincs kétségem afelől, hogy Wayne orvvadászat elleni erőfeszítései nagymértékben előmozdították a harcot Tanzánia elefántjainak megmenekítéséért az illegális elefántcsont-kereskedelemtől. Ezen felül a merev ellenállással és személyes fenyegetésekkel szemben tanúsított bátorsága, és elszántsága, hogy folytassa a harcot, sokakat inspirált és bátorított, hogy ők is folytassák a harcot a vadvilágért. Ha ez a gyáva lövöldözés kísérlet volt arra, hogy a PAMS Alapítvány munkájának véget vessenek, akkor ez nem fog sikerülni. Mindazok, akiket Wayne inspirált, tovább fognak küzdeni. Mindazonáltal sokaknak borzasztóan hiányozni fog. Mélységesen együttérzek Krissivel, a családjával és mindazokkal, akik abban a kiváltságban részesültek, hogy ismerhették őt és vele dolgozhattak."
JANE GOODALL, PhD, DBE Founder - the Jane Goodall Institute & UN Messenger of Peace

Jane Goodall Intézet Magyarország
www.janegoodall.hu , Kádár András társelnök akadar@janegodall.hu

2018. február 7., szerda 13:32

Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Dr. Jane Goodall újévi üzenete

Hadd osszam most meg Veletek újévi üzenetemet, amit 2017 utolsó napjának kora reggelén írtam. Egy kis összefoglaló arról, hogy mit is érzek most, a 2018-as év küszöbén.

December 23-án végre hazatértem (a Birchesbe, Bournemouth-ba, Nagy-Britanniába, a házba, ahol felnőttem, ahol most a húgom él a családjával, és ahova visszavonulok az utazások között) egy több mint 2 hónapon át tartó utazást követően. Repülők, repülőterek, hotelek, előadások, találkozók és így tovább. Őrületes tempó volt. Jártam Japánban Osakában és Tokióban, számos amerikai és kanadai városban, Argentínában Buenos Airesben, különböző európai országokban - Londonban részt vettem számos JGI eseményen, Bécsben a JGI-Global kétévente megrendezésre kerülő találkozójára voltam hivatalos, majd a belga és német JGI-k által szervezett előadások és médiaesemények következtek Brüsszelben, Düsseldorfban és Münchenben. Münchenben, sajnos, a túl nagy méretű kölcsöncsizmának köszönhetően sikerült hatalmasat esnem a lefagyott vasútállomáson, és a súlyom nagy részével az egyik térdemre zuhantam. Jajj! Ezután Kuala Lumpuron keresztülbicegve visszatértem San Franciscóba és Los Angelesbe a JANE , a National Geographic dokumentumfilmjének további három vetítésére, melyet a Jane Goodall Intézettel közösen hoztunk létre - és amely jó eséllyel pályázik az Oscar jelölésre.

2018. február 7., szerda 13:32

Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Dr. Jane Goodall újévi üzenete

Los Angelesben, egy Leonardo DiCaprio által vezetett, igen sikeres és rangos vetítésünk volt. Mindemellett viszont arra is rákényszerültem, hogy megnézessem a térdemet, és kiderült, hogy eltört a térdkalácsom. Szóval nagyon szerencsés vagyok, hogy január 17-ig itthon pihenhetek, mialatt a térdemnek is meg kell gyógyulnia - ha elég óvatos leszek. És óvatosnak kell lennem, vagy ahogy az orvos szigorúan figyelmeztetett, szükségem lesz egy műtétre, amely néhány hónapos kényszerpihenőt jelentene, amire a 2018-as naptáramban abszolút nincs hely.

Ahogy ezt írom, odakint épp pirkad. Hideg, szürke, nedves és szeles az idő. Az ünnepek alatt végig ilyen volt. Én pedig az elmúlt év eseményein gondolkodtam. Számomra, és a legtöbb JGI számára sikeres volt az elmúlt év. Talán túl elfoglalt voltam, de minden egyes program jól sikerült.

2018. február 7., szerda 13:33

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Dr. Jane Goodall újévi üzenete

Azonban sok ember számára szerte a világon 2017 nehézséget és szenvedést hozott. A globális klímaváltozás számtalan tragédiát, hurrikánokat, árvizeket, aszályt és tüzeket okozott, melynek következtében  sokan elvesztették otthonukat, tulajdonukat, családjukat, barátaikat. Az éghajlatváltozás másokat arra kényszerített, hogy az egyre ellenségesebb környezetekből elvándoroljanak. És itt van a több százezer menekült, akik az erőszak, a háború és a népirtás elől menekülnek. Rettenetes mértéket öltött a családon belüli erőszakkal szembesülő emberek száma. Növekszik a szegénység, a hajléktalanok és a modernkori rabszolgaságnak alávetett milliók - köztük a gyermekek - száma. Elképzelhetetlen szenvedést okoztunk több milliárd állatnak a gyárgazdaságokban, a vadállatokkal való kereskedés során, vagy az orvosi vagy gyógyszeripari kísérletekkel. És ne feledkezzünk meg az esőerdők sokkoló mértékű megsemmisítéséről, az óceánok szennyezéséről, a földgömb véges erőforrásainak fenntarthatatlan kiaknázása miatti pusztításról, a különböző beruházások és ipari léptékű mezőgazdaság miatt lecsupaszított területekről, annak minden kártevőirtó, növényvédő, gombaölő anyagával és műtrágyájával! Csökken a biológiai sokféleség, növekszik a veszélyeztetettként szereplő állat- és növényfajok száma. Valóban ijesztő és nyomasztó forgatókönyv. A lista végtelen.

2018. február 7., szerda 13:33

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Dr. Jane Goodall újévi üzenete

De ahogy mindezen gondolkodtam, egy kis vörösbegy, vidám, vörös mellel, a madáretetőre repült, szemben az ablakommal. Épp, hogy észrevettem a derengő reggeli fényben. És mielőtt csípett volna egy falatnyit az ételből, megpihent, és szívmelengető énekbe kezdett. Egy végtelenül varázslatos reggeli ima, mely a lelkemig hatolt. Rájöttem, hogy a kis madár üzenetet hozott: emlékeztetett arra, hogy még mindig oly sok minden van a világban, amiért érdemes harcolni. Oly sok szépség, oly sok  csodálatos ember, akik azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a károkat és hogy segítsenek enyhíteni a szenvedést. És olyan sok elhivatott fiatal, akik szeretnék ezt a világot jobb hellyé tenni. Mindannyian inspirálnak és reményt adnak arra, hogy nincs túl késő, megfordíthatjuk a dolgok menetét, ha közösen összefogunk.

2018. február 7., szerda 13:33

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (5. rész)
    Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Dr. Jane Goodall újévi üzenete

Fénylő, csillogó szemével, mely az éjjeli lámpám fényében ragyogott, a vörösbegy rámnézett az ablakon át, majd tovarepült. Ő megtette a feladatát, felélesztette a reményt, ami cselekvésre késztet. Engem is felkészített a kihívásokra, melyek előttünk állnak.

Tehát ez az üzenet, amelyet most megosztok veletek abban a reményben, hogy 2018-ban a körülöttünk lévő szépség mindannyiunkat energiával tölt fel, és ahelyett, hogy az oly nyilvánvaló tudatlanság és a nemtörődömség elbátortalanítana és tehetetlenné tenne, erősebbé válunk a jóság és szeretet által, amely körülvesz minket. És akkor képesek leszünk használni az élet ajándékát, hogy  a világot egy kicsit jobbá tegyük - minden nap.

Mindemellett hagyjunk időt arra, hogy vidámak legyünk, mulassunk  - és nevessünk!
Hadd kívánjak mindenkinek sikeres és boldogsággal teli 2018-at.

Szeretettel,

Jane