2018. február 8., csütörtök 19:20

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 8., csütörtök (OS) -

    A magyar gazdaság számára megfizethető szakemberek hiánya a gazdaságot visszafogó legnagyobb okká lépett elő. A szakemberhiány miatt már a magyar vállalkozások is elvándorolnak az országból. Erre nem megoldás az, hogy a kormány a munkáltatók számára a képzési rendszer részeként lehetővé teszi, hogy a felnőtt szakembert kiváltsák több gyakornok diákkal, akiket a napi profit megtermelése érdekében csak részfeladatokra tanítanak be sietve. Mindezért a munkáltatót még busásan meg is fizeti az állam! A következmény, hogy a magas bérigénye miatt elbocsátott "kész" szakember külföldre megy, a diákok pedig nem tanulják meg a teljes szakmát. Nekik valódi megélhetési lehetőségük, a magyar gazdaságnak pedig szakember utánpótlása nem lesz.
A munkáltatók rövidtávú érdekeit kiszolgáló szakképzés helyett hosszú távú stratégiában gondolkodó, értékelvű rendszerre van szükség! Szakmánként és esetenként szakmán belül is különböző munkaerőpiaci igényt kell kiszolgálnia a képzésnek. A követelményszint magasan tartása mellett az alapképességek és motivációk hiánya terén történő felzárkóztatásnak automatikusan a rendszer részét kell képeznie. Ezen elvek mentén folytatott elméleti képzés, az ahhoz kapcsolódó tematikus gyakorlati foglalkozások a korszerűen felszerelt tanműhelyekben, majd a külső gyakorlati foglalkoztatás folyamata biztosíthatja Magyarország gazdasága számára a képzett munkaerőt!

Bertha Szilvia elnök
Kiss Anikó oktatási szakpolitikus

     Kiadó: ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.