2018. február 9., péntek 13:11

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. február 9., péntek (OS) - Világörökségi tanácsadás Budapesten

    Az UNESCO Világörökség Bizottságnál 2007 óta van folyamatosan terítéken a budapesti világörökségi helyszín (a dunai panoráma és a budai várnegyed, valamint az Andrássy út) ügye. A megoldatlan problémák kapcsán a magyar állam meghívására e héten Budapesten jártak az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezetének, az ICOMOS-nak a szakemberei. A látogatás utolsó napján, csütörtökön került sor a civil szervezetekkel való találkozásra.
A Budapest Világörökségéért Alapítvány elsősorban a Mátyás-templom mellett eredeti, 1903-as formájára visszaépíteni szándékozott egykori pénzügyminisztérium rekonstrukciós tervét kifogásolta, mert a kéttornyú épület magassága, tömegének túltagoltsága és homlokzatának agyondíszítettsége miatt rendkívül idegen a hitelesen középkori, barokk és klasszicista várnegyedben. Eltörpülnének és jelentéktelenné válnának mellette nemcsak az egy-kétemeletes történelmi város egyszerű házai, hanem maga a Mátyás-templom is. A háború után épp a városképi harmónia visszaállításáért, jelentős munkával készült el a mai, leegyszerűsített homlokzat. A sem építészetileg, sem városképileg nem értékes egykori épület "műemléki helyreállítását" célul tűző projekt olyan mértékű beavatkozás lenne a vári világörökségi együttes értékviszonyaiba, amely az UNESCO Kezelési irányelveinek 172. pontja előírása szerint a Világörökség Bizottsággal való egyeztetést kíván, hogy "együtt megkeressék a kivételes, egyetemes érték megőrzését biztosító megoldást".
    
     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.