2018. február 14., szerda 23:43

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 14., szerda (OS) - Magyarország nem támogatja a Dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást

Mint mondta, ebben a kérdésben a tagállamok egyhangú döntése szükséges ahhoz, hogy a belső piacunkat megnyissuk.

A miniszter arról is beszélt, hogy miért is nyitnánk meg az európai piacot - gyakorlatilag kevés feltétel mellett - más országok részére, amikor képesek vagyunk ellátni magunkat megfelelő minőségű termékekkel, sőt exportálni is tudunk? Miért kell utaztatnunk a Föld a túlsó oldaláról olyan élelmiszereket, amelyekre ott helyben is szükség van. Mint fogalmazott, ez nyilvánvalóan kereskedelmi érdek, nekünk azonban mások a szempontjaink. Magyarország egészséges, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszerrel akarja ellátni a hazai, az uniós és a külső piacokat is.

Minőségi élelmiszereinkre van érdeklődés, a világ száz országába exportálunk és szinte minden földrészen megtalálhatók a magyar termékek – hangsúlyozta az agrártárca vezetője, aki a mezőgazdaság eredményeit sorolva elmondta: tavaly történelmi rekordot ért el az agrárkivitel. Míg az agrárexport 2010-ben csupán 5,2 milliárd euró volt, 2017-ben mintegy 9 milliárd euróval számolhatunk. A magyar agrárexport a teljes nemzetgazdasági kivitel 8-9 százaléka. Fazekas Sándor megjegyezte, a magyar kivitel mintegy 85 százaléka az európai uniós országokba irányult, példaként említette Németországot, Romániát, Szlovákiát, Csehországot és Olaszországot.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium